skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do prostego biszkoptu potrzebujemy prostych potraw. Przesiej mąkę.
Krok 2:
Odejdziemy od klasyki-nie podzielimy jajek na białka i żółtka. Rozbij jajka do głębokiej miski. Musisz wszystko ubić mikserem, ręczna trzepaczka nie zadziała.
Krok 3:
Lekko ubij jajka.
Krok 4:
Następnie wlej cukier cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie. Musisz ubijać przez długi czas, może 8-10 minut z dużą prędkością. Masa powinna stać się bardzo gęsta i zwiększyć objętość co 5-6.
Krok 5:
Widzisz, jak wzrosła masa?))
Krok 6:
Jest gęsta i jednolita.
Krok 7:
Przesianą mąkę wsypujemy małymi częściami i bardzo ostrożnie ugniatamy łopatką.
Krok 8:
Ruchy powinny być oddolne.
Krok 9:
Robimy wszystko bardzo delikatnie i ostrożnie.
Krok 10:
Ciasto okazało się przewiewne.
Krok 11:
Miskę multicookera smarujemy dosłownie pół łyżeczki oleju i wylewamy nasze ciasto.
Krok 12:
Włóż miskę do multicookera, zamknij ostrożnie (nie hałasuj) i wybierz program "pieczenie" lub "piekarnik", co masz. U mnie domyślnie jest to 45 minut, ponieważ moc mojej multicookera wynosi 900 watów, to mi wystarcza, jeśli masz wolnowary o mniejszej mocy - zwiększ czas pieczenia do 1 godziny.
Krok 13:
Gdy Multicooker & quot;piszczy & quot; o tym, że program się skończył, ostrożnie otwórz pokrywkę i wypróbuj nasz biszkopt drewnianym szpikulcem - przebij go) jeśli szpikulec jest suchy - jest gotowy, jeśli nie jesteś pewien, włóż kolejne 5 minut na pieczenie.
Krok 14:
Mój biszkopt upiekł się w 45 minut. Wyjmujemy miskę z multicookera i odstawiamy na 10 minut. Następnie umieść kosz na parze na wierzchu i ostrożnie, ale szybko, odwróć.
Krok 15:
Oto nasz przystojniak! Ochładzamy go i siadamy na herbatę)))
Krok 16:
Możesz po prostu udekorować cukrem pudrem na wierzchu, możesz jagodami lub dżemem - kto lubi. Jeśli chcesz ugotować ciasto, wskazane jest, aby wytrzymać biszkopt przez 8 godzin, po owinięciu go folią spożywczą-dzięki czemu będzie elastyczny i nie kruszy się. Następnie pokrój ciasta i ułóż je dowolnym kremem.
Krok 17:
Jedliśmy biszkopt tylko z herbatą i owocami, bardzo smaczne) gotuj dla zdrowia! Smacznego!
w powolnej kuchence możesz zrobić doskonały biszkopt, nie gorszy niż w piekarniku! I przygotowując go, zawsze jestem pewien-okaże się, upiecze i wyrośnie)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g