Język gotowany w powolnej kuchence

świetna przekąska na świąteczny stół! Przygotuj przysmak! Gotowany język w powolnej kuchence okazuje się bardzo smaczny. Co więcej, nie musisz stać długo przy kuchence - Multicooker wykonuje wszystkie niezbędne funkcje i informuje o gotowości naczynia. Warzywa są dodawane do bulionu, dzięki czemu jego smak staje się bardziej nasycony, a zatem język okazuje się jeszcze smaczniejszy. Gotowany język można podawać na stole jako przekąskę, pokrojoną w cienkie talerze. Język jest również dodawany do różnych sałatek. Potrawy z dodatkiem języka wołowego są bardziej pożywne i wartościowe.
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 30 min

jeśli język jest zamrożony, przed gotowaniem należy go oczywiście rozmrozić. Aby to zrobić, możesz przenieść podroby z zamrażarki do lodówki wieczorem i zostawić je tam na noc. Chociaż nadal zaleca się używanie tylko świeżego produktu, jeśli to możliwe, zwłaszcza kupując go w sklepie.

1. Mój język w ciepłej wodzie, za pomocą noża zeskrobujemy skórę, jeśli jest na niej brud. Powinna być idealnie czysta.

2. Obierz marchewki, cebulę i czosnek, umyj pod bieżącą wodą. Nie ma potrzeby siekania warzyw, układa się je w całości w bulionie.

3. W misce multicookera kładziemy język, tutaj wysyłamy marchewkę, cebulę i czosnek. Dodaj ziarna pieprzu (może to być zarówno czarny, jak i ziele angielskie), liść laurowy, sól.

4. Napełnij składniki wodą, aby całkowicie je przykryła. Zamknij pokrywę multicookera.

5. Wybierz program "duszenie", ustaw czas gotowania - 3 godziny. Jeśli język waży więcej niż wskazana waga, czas gotowania należy wydłużyć o co najmniej pół godziny.

6. Po określonym czasie przenosimy język do pojemnika z zimną wodą i usuwamy górną skórkę, nie jest jadalna.

teraz język można schłodzić i pokroić w cienkie plasterki do podania. Bulion można odcedzić i wykorzystać do przygotowania pierwszych dań. Jeśli danie nie ma być podawane od razu, lepiej przechowywać język w lodówce, w bulionie, w którym został ugotowany.

smacznego! Jedz z przyjemnością i traktuj gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy