skład / składniki
metoda gotowania
jeśli język jest zamrożony, przed gotowaniem należy go oczywiście rozmrozić. Aby to zrobić, możesz przenieść podroby z zamrażarki do lodówki wieczorem i zostawić je tam na noc. Chociaż nadal zaleca się używanie tylko świeżego produktu, jeśli to możliwe, zwłaszcza kupując go w sklepie.
1. Mój język w ciepłej wodzie, za pomocą noża zeskrobujemy skórę, jeśli jest na niej brud. Powinna być idealnie czysta.
2. Obierz marchewki, cebulę i czosnek, umyj pod bieżącą wodą. Nie ma potrzeby siekania warzyw, układa się je w całości w bulionie.
3. W misce multicookera kładziemy język, tutaj wysyłamy marchewkę, cebulę i czosnek. Dodaj ziarna pieprzu (może to być zarówno czarny, jak i ziele angielskie), liść laurowy, sól.
4. Napełnij składniki wodą, aby całkowicie je przykryła. Zamknij pokrywę multicookera.
5. Wybierz program "duszenie", ustaw czas gotowania - 3 godziny. Jeśli język waży więcej niż wskazana waga, czas gotowania należy wydłużyć o co najmniej pół godziny.
6. Po określonym czasie przenosimy język do pojemnika z zimną wodą i usuwamy górną skórkę, nie jest jadalna.
teraz język można schłodzić i pokroić w cienkie plasterki do podania. Bulion można odcedzić i wykorzystać do przygotowania pierwszych dań. Jeśli danie nie ma być podawane od razu, lepiej przechowywać język w lodówce, w bulionie, w którym został ugotowany.
smacznego! Jedz z przyjemnością i traktuj gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g