duszona kapusta z marchewką ze skrzydełkami cebuli w powolnej kuchence

pyszne, obfite, apetyczne, aromatyczne i zdrowe danie.
PoDomashnemyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 46 % 6 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować duszoną kapustę ze skrzydłami marchewki i cebuli w powolnej kuchence? Cebulę pokroić w kostkę. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka i pokrój na porcje. Miałem 4 skrzydła, pokroiłem je na trzy części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kapustę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj miskę wolnowaru olejem roślinnym. Rozłóż kurczaka na dnie. Gotuj w trybie "smażenia"przez 10 minut mieszając. Pokrywa wolnowaru w tym trybie powinna być otwarta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj cebulę i marchewkę, kapustę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz, dodaj liść laurowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I keczup (można go zastąpić sosem pomidorowym). Dodaj pół szklanki wody. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włącz Wolnowar w trybie "duszenie" na 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec gotowania wrzuć warzywa ze skrzydłami kurczaka i wyłącz powolną kuchenkę. Kolacja lub lunch gotowy. Smacznego dla wszystkich!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal / 100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy