skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować duszoną kapustę ze skrzydłami marchewki i cebuli w powolnej kuchence? Cebulę pokroić w kostkę. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Krok 2:
Umyj kurczaka i pokrój na porcje. Miałem 4 skrzydła, pokroiłem je na trzy części.
Krok 3:
Posiekaj kapustę.
Krok 4:
Nasmaruj miskę wolnowaru olejem roślinnym. Rozłóż kurczaka na dnie. Gotuj w trybie "smażenia"przez 10 minut mieszając. Pokrywa wolnowaru w tym trybie powinna być otwarta.
Krok 5:
Następnie dodaj cebulę i marchewkę, kapustę.
Krok 6:
Sól, pieprz, dodaj liść laurowy.
Krok 7:
I keczup (można go zastąpić sosem pomidorowym). Dodaj pół szklanki wody. Wymieszać.
Krok 8:
Włącz Wolnowar w trybie "duszenie" na 40 minut.
Krok 9:
Pod koniec gotowania wrzuć warzywa ze skrzydłami kurczaka i wyłącz powolną kuchenkę. Kolacja lub lunch gotowy. Smacznego dla wszystkich!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g