dżem śliwkowy w powolnej kuchence na zimę

Domowy gęsty dżem śliwkowy to miłość od pierwszej łyżki! Dżem śliwkowy w powolnej kuchence na zimę to prosty i szybki sposób na zrobienie pysznego gęstego dżemu, który możesz zrobić sam. Dżem śliwkowy może być używany do pieczenia ciast, ciast lub innych deserów. Lub możesz po prostu posmarować go bułką lub tostem i cieszyć się jego niezrównanym smakiem podczas śniadania.
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 40 g
160 kcal
IG: 18 / 0 / 83

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Dokładnie opłucz owoce pod bieżącą wodą i osusz, układając je na dużej desce lub tacy. Pokrój owoce na pół i usuń pestki z rdzenia. Pokrój połówki śliwek w kostkę lub małe kawałki o dowolnym kształcie.

2. Przenieś pokrojone kawałki śliwek do miski multicookera i przykryj wymaganą ilością cukru. Włącz Multicooker w tryb "duszenie" na pół godziny. Nie zamykaj multicookera pokrywką. Gdy tylko cukier zacznie się rozpuszczać, użyj plastikowej łyżki, aby wymieszać śliwki i cukier. Kontynuuj okresowe mieszanie podczas całego procesu gaszenia, aby cukier się nie przypalił. Usuń i usuń pianę, która tworzy się podczas gaszenia odpływów.

3. Dodaj zmielony cynamon do miski multicookera i ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Następnie uruchom tryb "Pieczenie" i przez 15 minut, bez zamykania multicookera pokrywką, aktywnie mieszaj dżem, aby się nie przypalił lub nie przykleił do dna miski.

4. Wlej kwas cytrynowy do dżemu, wymieszaj i kontynuuj gotowanie dżemu w trybie "Pieczenia" przez kolejne pięć minut.

5. Przygotuj słoiki do zwijania dżemu. Spłucz je sodą oczyszczoną. Sterylizuj w piekarniku do góry nogami w temperaturze 110-120 stopni przez 10-15 minut. Aby szklane słoiki nie pękły, musisz najpierw umieścić je w piekarniku, a następnie włączyć piekarnik. Zagotuj pokrywki.

6. Wlać jeszcze gorący dżem ze śliwek do wysterylizowanych słoików i natychmiast zwinąć czystymi pokrywkami. Umieść słoiki na twardej powierzchni pokrywkami do dołu, aż całkowicie ostygną. Następnie możesz usunąć słoiki w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez rok.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy