skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie opłucz owoce pod bieżącą wodą i osusz, układając je na dużej desce lub tacy. Pokrój owoce na pół i usuń pestki z rdzenia. Pokrój połówki śliwek w kostkę lub małe kawałki o dowolnym kształcie.
2. Przenieś pokrojone kawałki śliwek do miski multicookera i przykryj wymaganą ilością cukru. Włącz Multicooker w tryb "duszenie" na pół godziny. Nie zamykaj multicookera pokrywką. Gdy tylko cukier zacznie się rozpuszczać, użyj plastikowej łyżki, aby wymieszać śliwki i cukier. Kontynuuj okresowe mieszanie podczas całego procesu gaszenia, aby cukier się nie przypalił. Usuń i usuń pianę, która tworzy się podczas gaszenia odpływów.
3. Dodaj zmielony cynamon do miski multicookera i ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Następnie uruchom tryb "Pieczenie" i przez 15 minut, bez zamykania multicookera pokrywką, aktywnie mieszaj dżem, aby się nie przypalił lub nie przykleił do dna miski.
4. Wlej kwas cytrynowy do dżemu, wymieszaj i kontynuuj gotowanie dżemu w trybie "Pieczenia" przez kolejne pięć minut.
5. Przygotuj słoiki do zwijania dżemu. Spłucz je sodą oczyszczoną. Sterylizuj w piekarniku do góry nogami w temperaturze 110-120 stopni przez 10-15 minut. Aby szklane słoiki nie pękły, musisz najpierw umieścić je w piekarniku, a następnie włączyć piekarnik. Zagotuj pokrywki.
6. Wlać jeszcze gorący dżem ze śliwek do wysterylizowanych słoików i natychmiast zwinąć czystymi pokrywkami. Umieść słoiki na twardej powierzchni pokrywkami do dołu, aż całkowicie ostygną. Następnie możesz usunąć słoiki w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez rok.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g