skład / składniki
metoda gotowania
1. Wybierz dynię o takim kształcie i rozmiarze, aby zmieściła się w misce multicookera i jednocześnie zamknęła się pokrywką. Przede wszystkim do tych celów nadaje się mała okrągła Dynia lekko spłaszczona na górze. Dokładnie umyj go pod bieżącą wodą, oczyszczając z kurzu i brudu, a następnie wytrzyj papierowymi serwetkami. Kładziemy dynię na twardej powierzchni boczną powierzchnią w dół i ostrym szerokim nożem odcinamy górę w kółko. Wytnij rdzeń łyżką stołową i wyjmij miąższ wewnętrzny z pestkami dyni. Jednocześnie staramy się uchwycić jak najwięcej miazgi, a tym samym zwolnić więcej miejsca wewnątrz owocu.
2. Proso gotujemy na parze gorącą wodą i pozostawiamy w tej pozycji na około 5-7 minut. Następnie spuść wodę i spłucz płatki jeszcze kilka razy zimną wodą, aby były czyste. Odrzuć go na drobne sito i spuść nadmiar płynu. Następnie przenosimy umyte proso do wnętrza dyni.
3. Włóż sól, cukier do wnętrza dyni. Następnie podgrzej mleko do ciepłego stanu na kuchence lub w kuchence mikrofalowej i wlej owsiankę do owocu. Bierzemy łyżkę i delikatnie mieszamy produkty we wnętrzu dyni. Umieść mały kawałek masła na wierzchu bezpośrednio w środku.
4. Na dnie miski multicookera kładziemy wstępnie wycięty okrąg pergaminu, a na nim opuszczamy dynię nadziewaną kaszą jaglaną i mlekiem. Przykryj dynię górną częścią w postaci pokrywki i zamknij powolną kuchenkę. Na panelu urządzenia w proponowanym menu wybierz tryb "Pieczenie" i ustaw czas gotowania na 2 godziny. Jednocześnie podczas pieczenia dyni kilkakrotnie otwieramy pokrywkę multicookera, ostrożnie podnosimy górną część dyni i mieszamy jej zawartość łyżką.
gdy minutnik multicookera się wyłączy, możesz wyjąć dynię z miski i podać. Taka owsianka mleczna okazuje się bardzo smaczna i satysfakcjonująca!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g