skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie łososia w powolnej kuchence na parze zaczynamy od przygotowania ryby. Jeśli dostępny jest cały łosoś, wypatrosz go i oczyść z łusek. Jeśli kupiłeś gotowe porcje steków, po prostu spłucz je pod zimną bieżącą wodą, omijając nieprzyjemne "brudne" procedury. Osusz rybę ręcznikami papierowymi, wlej sok z cytryny, sól i pozostaw na 15-20 minut do namoczenia. Nie żałuj soku z cytryny i posyp nim steki tylko lekko. Obficie podlewamy rybę: nie stanie się kwaśna, ale po ugotowaniu nabierze wyraźniejszego, bogatszego smaku i niesamowitej miękkości.
podziel folię do pieczenia na kwadraty, posmaruj wnętrze oliwą z oliwek. Niewielka ilość oleju doda smaku i zapobiegnie przywieraniu delikatnego mięsa do opakowania. Steki układamy na folii, każdy na osobnym kawałku. Pieprz, sól, posyp skórką z cytryny, połóż gałązkę koperku na kawałku i szczelnie zawiń. Jeśli chcesz, możesz dodać dowolne przyprawy lub przyprawy, które chciałbyś zobaczyć w gotowej rybie.
wlej 4 szklanki wody do miski multicookera, zainstaluj plastikową perforowaną tacę i rozłóż steki owinięte folią. Lepiej jest, jeśli nie przylegają do siebie, zapewniając swobodny ruch gorącej pary i równomierne gotowanie ze wszystkich stron.
zamknij pokrywę, włącz tryb "Gotowanie na parze" lub podobny, który można nazwać inaczej w multicookerach różnych producentów. Odpoczywamy przez 20 minut, podczas gdy trwa proces gotowania pysznych, delikatnych i zdrowych steków na parze.
rozłóż koperty foliowe na talerzach, pokrój nożyczkami i rozwiń. Zaleca się podawanie w tej formie, w ten sposób sok zostanie zachowany, a ryba okaże się delikatna i miękka. Doprawiamy gotowe steki z łososia na parze kremowym lub innym sosem rybnym i cieszymy się wspaniałym smakiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Stek z łososia - 142 kcal/100g