stek z łososia w powolnej kuchence

pyszne i super zdrowe, a przygotowanie jest łatwe i szybkie! Gotowany na parze stek z łososia w powolnej kuchence okazuje się dietetyczny, niezwykle zdrowy, pożywny i sycący. Aromatyczne zioła sprawiają, że smak ryb jest bogatszy, a nuty cytrusowe jaśniejsze. Takie steki będą zarówno wspaniałą kolacją, jak i doskonałą ucztą dla gości. Cudowna technika pozwala poradzić sobie z gotowaniem prawie bez wysiłku ze strony kucharza.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 17 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

gotowanie łososia w powolnej kuchence na parze zaczynamy od przygotowania ryby. Jeśli dostępny jest cały łosoś, wypatrosz go i oczyść z łusek. Jeśli kupiłeś gotowe porcje steków, po prostu spłucz je pod zimną bieżącą wodą, omijając nieprzyjemne "brudne" procedury. Osusz rybę ręcznikami papierowymi, wlej sok z cytryny, sól i pozostaw na 15-20 minut do namoczenia. Nie żałuj soku z cytryny i posyp nim steki tylko lekko. Obficie podlewamy rybę: nie stanie się kwaśna, ale po ugotowaniu nabierze wyraźniejszego, bogatszego smaku i niesamowitej miękkości.

podziel folię do pieczenia na kwadraty, posmaruj wnętrze oliwą z oliwek. Niewielka ilość oleju doda smaku i zapobiegnie przywieraniu delikatnego mięsa do opakowania. Steki układamy na folii, każdy na osobnym kawałku. Pieprz, sól, posyp skórką z cytryny, połóż gałązkę koperku na kawałku i szczelnie zawiń. Jeśli chcesz, możesz dodać dowolne przyprawy lub przyprawy, które chciałbyś zobaczyć w gotowej rybie.

wlej 4 szklanki wody do miski multicookera, zainstaluj plastikową perforowaną tacę i rozłóż steki owinięte folią. Lepiej jest, jeśli nie przylegają do siebie, zapewniając swobodny ruch gorącej pary i równomierne gotowanie ze wszystkich stron.

zamknij pokrywę, włącz tryb "Gotowanie na parze" lub podobny, który można nazwać inaczej w multicookerach różnych producentów. Odpoczywamy przez 20 minut, podczas gdy trwa proces gotowania pysznych, delikatnych i zdrowych steków na parze.

rozłóż koperty foliowe na talerzach, pokrój nożyczkami i rozwiń. Zaleca się podawanie w tej formie, w ten sposób sok zostanie zachowany, a ryba okaże się delikatna i miękka. Doprawiamy gotowe steki z łososia na parze kremowym lub innym sosem rybnym i cieszymy się wspaniałym smakiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Stek z łososia - 142   kcal/100g

Podobne przepisy