skład / składniki
metoda gotowania
w głębokiej misce ubij jajka z cukrem. Pracujemy z mikserem przez 5 minut-do wybielania i tworzenia piany. Dodaj skondensowane mleko i śmietanę do mieszanki, połącz mikserem, aż będzie gładkie.
przesiej mąkę, połącz z wanilią i proszkiem do pieczenia. Jeśli skończy się proszek do pieczenia i nie ma ochoty iść po niego do sklepu, zastąp go sodą gaszoną octem. Jeśli jest kubek z sitem, przesiać natychmiast do pojemnika z ciastem, jeśli nie, to do osobnej miski i stopniowo wlewać łyżką.
każdą porcję mąki równomiernie wymieszaj mikserem, aby nie tworzyły się grudki. Po dodaniu całej suchej mieszanki ponownie wymieszaj ciasto mikserem, aż będzie całkowicie gładkie.
dobrze posmaruj miskę multicookera masłem. Na wierzchu możemy posypać mąką, aby gotowe ciasto nie przylgnęło i dobrze odsunęło się od ścian. Wlej ciasto na środek miski, obróć je lekko, aby równomiernie rozprowadzić zawartość.
Ustaw miskę w multicookerze, zamknij pokrywkę i wybierz tryb pieczenia na 90 minut. Natychmiast po sygnale dźwiękowym wyłączamy, otwieramy pokrywkę, sprawdzamy gotowość za pomocą szpikulca (czas może się różnić w zależności od firmy i mocy każdego multicookera).
jeśli ciasto jest gotowe, wyjmujemy je od razu. Pozostawienie go w środku spowoduje kondensację, a spód i boki ciasta będą wilgotne. Aby ułatwić proces wyjmowania z formy, możemy użyć sita-podwójnego kotła lub talerza o mniejszej średnicy. Przechodzimy silikonową lub drewnianą szpatułką wzdłuż boków ciasta, aby uformować go ze ścian, wkładamy talerz na środek, odwracamy i wyjmujemy miskę. Gotowe ciasto pozostaje na talerzu.
ciasto można teraz ułożyć na siatce i pozostawić do ostygnięcia. Podczas serwowania ciasto można ozdobić według własnego gustu-rozpuszczoną czekoladą, cukrem pudrem, jagodami, dżemem...
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g