ciasto ze skondensowanym mlekiem w powolnej kuchence

Prosta i smaczna uczta dla całej rodziny. Spróbuj! Ciasto ze skondensowanym mlekiem w powolnej kuchence nadaje się, gdy nie chcesz poświęcać dużo wysiłku na wyrabianie ciasta i pracę z piekarnikiem. Wystarczy połączyć wszystko razem, wlać ciasto do multicookera, włączyć program i zapomnieć o cieście do sygnału dźwiękowego.
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 77 % 49 g
295 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

w głębokiej misce ubij jajka z cukrem. Pracujemy z mikserem przez 5 minut-do wybielania i tworzenia piany. Dodaj skondensowane mleko i śmietanę do mieszanki, połącz mikserem, aż będzie gładkie.

przesiej mąkę, połącz z wanilią i proszkiem do pieczenia. Jeśli skończy się proszek do pieczenia i nie ma ochoty iść po niego do sklepu, zastąp go sodą gaszoną octem. Jeśli jest kubek z sitem, przesiać natychmiast do pojemnika z ciastem, jeśli nie, to do osobnej miski i stopniowo wlewać łyżką.

każdą porcję mąki równomiernie wymieszaj mikserem, aby nie tworzyły się grudki. Po dodaniu całej suchej mieszanki ponownie wymieszaj ciasto mikserem, aż będzie całkowicie gładkie.

dobrze posmaruj miskę multicookera masłem. Na wierzchu możemy posypać mąką, aby gotowe ciasto nie przylgnęło i dobrze odsunęło się od ścian. Wlej ciasto na środek miski, obróć je lekko, aby równomiernie rozprowadzić zawartość.

Ustaw miskę w multicookerze, zamknij pokrywkę i wybierz tryb pieczenia na 90 minut. Natychmiast po sygnale dźwiękowym wyłączamy, otwieramy pokrywkę, sprawdzamy gotowość za pomocą szpikulca (czas może się różnić w zależności od firmy i mocy każdego multicookera).

jeśli ciasto jest gotowe, wyjmujemy je od razu. Pozostawienie go w środku spowoduje kondensację, a spód i boki ciasta będą wilgotne. Aby ułatwić proces wyjmowania z formy, możemy użyć sita-podwójnego kotła lub talerza o mniejszej średnicy. Przechodzimy silikonową lub drewnianą szpatułką wzdłuż boków ciasta, aby uformować go ze ścian, wkładamy talerz na środek, odwracamy i wyjmujemy miskę. Gotowe ciasto pozostaje na talerzu.

ciasto można teraz ułożyć na siatce i pozostawić do ostygnięcia. Podczas serwowania ciasto można ozdobić według własnego gustu-rozpuszczoną czekoladą, cukrem pudrem, jagodami, dżemem...

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy