słodki domowy jogurt w powolnej kuchence z zakwasem ze śmietaną

pyszny domowy jogurt! Ciesz się i korzystaj! Zapomniałem, kiedy ostatnio kupiłem kwaśne mleko w sklepie. Chyba że kupuję mleko, gdy nie mogę dostać domu. Przyzwyczaiłem się do gotowania jogurtu w powolnej kuchence-to łatwe, możesz obejść się nawet bez modnej Maszyny do jogurtu. Zakwasy zamawiam w sklepach internetowych lub szukam w aptekach. Jogurt jest pyszny zarówno z różnymi dodatkami, jak i bez. Nawiasem mówiąc, możesz dodać mniej cukru, jeśli lubisz niezbyt słodki jogurt!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 64 % 16 g
141 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

Czas gotowania: 9 h 20 min

aby przygotować pyszny i zdrowy napój, lepiej wziąć domowe mleko. Ale jeśli nie jest to możliwe, użyj opcji sklepowej. Domowe mleko należy zagotować, z pasteryzowanym można pominąć ten etap.

podgrzej (lub ostudź, jeśli się zagotowało) mleko do 40 stopni. Dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Konieczne jest rozpuszczenie cukru. Wlać zakwas, wlać śmietanę. Śmietany nie można dodawać, ale z nimi jogurt okazuje się szczególnie smaczny i bardzo delikatny.

wstępnie ugotowane małe słoiki należy najpierw zalać wrzącą wodą i trochę ostudzić. Teraz wlej przyszły jogurt do słoików, nie osiągając krawędzi szyi O 1-1, 5 cm, a następnie włóż je do multicookera. Jeśli boisz się zarysować miskę, połóż na dnie silikonową matę lub mały ręcznik, serwetkę. Nie robię tego - nigdy nie miałem zadrapań.

słoiki należy przykryć pokrywkami. Ważną kwestią nie jest zamykanie, ale po prostu Przykrywanie, aby jogurt nie dostał się do niego kondensacji. Następnie napełnij miskę ciepłą wodą do poziomu jogurtu w słoikach.

zamykam powolną kuchenkę i ustawiam tryb "jogurt". W mojej powolnej kuchence czas gotowania jogurtu wynosi 8 godzin. Zwykle przygotowuję go na noc. Najważniejsze, aby nie przegapić chwili i natychmiast wyjąć jogurt, w przeciwnym razie może się przekwasić i stać się kwaśny w smaku.

pozwól gotowemu jogurtowi ostygnąć i wstaw do lodówki na godzinę, aby zatrzymać gwałtowny wzrost bakterii. Wszystko-jogurt jest gotowy do spożycia, możesz dodać do niego owoce lub orzechy według własnego gustu. Należy go przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5 dni.

smacznego i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy