ciasto wielkanocne w wypiekaczu do chleba z rodzynkami

najsmaczniejszy, bujny, apetyczny, na świątecznym stole! Ciasto wielkanocne z rodzynkami w wypiekaczu do chleba jest przygotowywane bardzo prosto, a produkty do niego są najbardziej zwyczajne. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy nie są przyjaciółmi ciasta drożdżowego — magiczne urządzenie, które piecze chleb, zrobi wszystko za Ciebie!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 70 % 45 g
306 kcal
IG: 2 / 13 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto wielkanocne z rodzynkami w wypiekaczu do chleba? Przygotuj jedzenie. Masło powinno być wysokiej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Wybierz drożdże szybko działające, takie, które natychmiast miesza się z mąką, bez wcześniejszej aktywacji. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki zalej wrzącą wodą przez 10 minut. Podgrzej mleko do stanu ciepłego, około 38°C, powinno stać się ciepłe, a nie gorące-gorące mleko zabije żywy organizm drożdży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź wiadro Maszyny do chleba, Ustaw łopatkę mieszadła. W moim modelu produkty do ciasta układa się w następujący sposób-najpierw są płynne składniki, a następnie suche. W innych modelach kolejność zakładek może się różnić, patrz instrukcje dla wypiekacza do chleba. Wlej ciepłe mleko do wiadra, rozbij jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż miękkie masło. Dodaj cukier, sól i wanilinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rodzynki na parze odłożyć na sito i spłukać pod bieżącą wodą, a następnie ułożyć na ręczniku papierowym. Wysusz rodzynki i włóż do wiadra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę, robię to bezpośrednio nad wiadrem, możesz przesiać mąkę wcześniej nad miską.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp drożdżami. Ustaw wiadro w wypiekaczu do chleba. Wybierz program & quot; Francuski bochenek lub chleb & quot;, w zależności od modelu. Waga 500 gramów, zawsze stawiam jasną skórkę, mój Wypiekacz do chleba bardzo smaży wszelkie wypieki. Patrzysz na swój model, możesz zrobić średnio wysmażoną skórkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włącz program. Najpierw jest ugniatanie ciasta. Zawsze pomagam szpatułką, zeskrobując mąkę ze ścian i obserwując konsystencję ciasta. Mój tym razem był bardzo płynny, wsypałem około 4 łyżek mąki. Właściwe ciasto powinno zebrać się w grudkę i całkowicie odejść od ścian. Gdy ciasto osiągnie taki stan, zamknij pokrywkę i nie otwieraj jej dalej-ciasto zacznie rosnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mój program trwał około 3 godzin, ciasto bardzo urosło, prawie do wieczka. Po sygnale zakończenia Otwórz pokrywę i pozostaw na 10 minut. Następnie wyjmij wiadro i wytrząśnij z niego ciasto. Należy pamiętać, że przy odpowiedniej konsystencji ciasta łopatka powinna pozostać w wiadrze, a nie utknąć w produkcie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Moje ciasto jest jak zawsze lekko opalone, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak. Schłodzić ciasto i udekorować według własnych upodobań. Zrobiłam lukier z białka i proszku. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy