francuski chleb w wypiekaczu do chleba

najsmaczniejszy, zwiewny, miękki, delikatny, na każdy dzień! Francuski chleb w wypiekaczu do chleba każdy dostaje za pierwszym razem. Przepis nie wymaga umiejętności kulinarnych. Po prostu dodajesz odpowiednie składniki, a twoja technika robi wszystko za ciebie! Możesz podawać taki chleb do dowolnych potraw i jest dobry na kanapki!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 78 % 43 g
248 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuski chleb w wypiekaczu do chleba? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowy chleb będzie bardziej puszysty i przewiewny. Woda powinna mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas robienia chleba w maszynie do chleba najpierw dodaje się wszystkie płynne składniki, a następnie suche. Wlej wymaganą ilość wody do miski wypiekacza do chleba i dodaj sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj przesianą mąkę. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp mąkę cukrem i drożdżami. Włóż miskę do wypiekacza do chleba i włącz podstawowy tryb pieczenia. U mnie trwa 3 godziny. Waga chleba 700 lub 750 gr. (w różnych modelach wypiekacza do chleba będzie inaczej, skup się na swojej technice), kolor skórki jest średni. W razie potrzeby możesz dodać pachnące zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto uformuje się w Kolobok, polej je olejem roślinnym. Dzięki temu Kolobok zaczyna się bardziej aktywnie formować i przestaje przylegać do ścian.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas ugniatania ciasto staje się bardziej jednorodne i plastyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po wymaganym czasie Wypiekacz do chleba wydaje sygnał dźwiękowy informujący, że chleb jest gotowy. Aromat świeżego chleba, który już rozprzestrzenia się po domu, również świadczy o jego gotowości. Wyjmij chleb z miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pyszny, aromatyczny domowy chleb jest gotowy. Zawiń go w ręcznik i ostudź. Smacznego!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy