skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim przesiej mąkę, wlej ją do wypiekacza do chleba.
2. Dodaj drożdże, sól i cukier (nie mieszaj).
3. Delikatnie rozbij jajko na suche składniki (również bez mieszania, to jest sprawa Maszyny do chleba), włóż masło.
4. Ostatnim etapem jest płyn, w naszym przypadku mleko. Bardzo ważne jest wlewanie płynu na koniec-jest to klucz do prawidłowego wymieszania składników w wypiekaczu do chleba. Ciasto jest bardzo przewiewne.
5. Wybierz tryb "podstawowy", rodzaj ciasta to"drożdże". Czas przygotowania zajmie 2 godziny i 20 minut (zwykle jest to standardowy czas dla każdego wypiekacza do chleba).
ciasto z podanej liczby składników wystarczy, aby zrobić 12 pączków smażonych w głębokim tłuszczu.
gotuj w dobrym nastroju, pyszne pączki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g