maślane ciasto w wypiekaczu do chleba. Ciasto na ciasto w wypiekaczu do chleba

Szybkie ciasto na ciasto w wypiekaczu do chleba dla zapracowanej gospodyni! Moja babcia wiedziałaby, że wkrótce gospodynie domowe nie podgrzeją pieca, zagniatają ciasto przez pół dnia, a ciasto wyrośnie przez następne pół dnia. Dziś wszystko zostało uproszczone, wystarczy połączyć niezbędne składniki we właściwej kolejności, a ciasto na ciasto wielkanocne w wypiekaczu do chleba jest gotowe.
SzczurAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 67 % 44 g
333 kcal
IG: 2 / 18 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

jak upiec ciasto maślane w maszynie do chleba? Na samym początku wbij jajka do miski i zacznij je ubijać trzepaczką lub mikserem. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy, kontynuując ubijanie.
wlej dobrze ubite jajka do samego pojemnika wypiekacza do chleba. Tam dodaj mleko o temperaturze pokojowej, miękkie masło i sól.
następnie przesiej przygotowaną ilość mąki i dodaj ją do tego samego pojemnika wypiekacza do chleba. Na koniec posyp drożdże mąką.
pamiętaj, że nie musisz niczego mieszać samodzielnie, ponieważ Wypiekacz do chleba zrobi to za ciebie.
dodając wszystkie składniki do pojemnika, Dołącz program "ciasto maślane" lub "słodki chleb" (nazwa programów zależy od modelu Maszyny do chleba). Waga 500 gramów, kolor skórki jest średni. Przeczytaj instrukcje dotyczące wypiekacza do chleba!
gdy ciasto ugniata się i rośnie, zajmij się rodzynkami.
na osobnym talerzu wlej rodzynki i zalej je wrzącą wodą i odstaw na 5 minut.
aby rodzynki były bardziej równomiernie rozłożone w cieście, wysusz je z wody i zanurz w mące.
gdy ciasto zacznie rosnąć, Wypiekacz do chleba zasygnalizuje. Oznacza to, że przygotowane rodzynki można dodać do ciasta.
po pewnym czasie piec zasygnalizuje zakończenie procesu. Wyjmij złote ciasto z pojemnika i pozwól mu ostygnąć.
ciasto wielkanocne można ozdobić lukrem, proszkiem i innymi słodkimi dodatkami.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
Wesołych Świąt i pysznego ciasta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy