skład / składniki
metoda gotowania
jak upiec ciasto maślane w maszynie do chleba? Na samym początku wbij jajka do miski i zacznij je ubijać trzepaczką lub mikserem. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy, kontynuując ubijanie.
wlej dobrze ubite jajka do samego pojemnika wypiekacza do chleba. Tam dodaj mleko o temperaturze pokojowej, miękkie masło i sól.
następnie przesiej przygotowaną ilość mąki i dodaj ją do tego samego pojemnika wypiekacza do chleba. Na koniec posyp drożdże mąką.
pamiętaj, że nie musisz niczego mieszać samodzielnie, ponieważ Wypiekacz do chleba zrobi to za ciebie.
dodając wszystkie składniki do pojemnika, Dołącz program "ciasto maślane" lub "słodki chleb" (nazwa programów zależy od modelu Maszyny do chleba). Waga 500 gramów, kolor skórki jest średni. Przeczytaj instrukcje dotyczące wypiekacza do chleba!
gdy ciasto ugniata się i rośnie, zajmij się rodzynkami.
na osobnym talerzu wlej rodzynki i zalej je wrzącą wodą i odstaw na 5 minut.
aby rodzynki były bardziej równomiernie rozłożone w cieście, wysusz je z wody i zanurz w mące.
gdy ciasto zacznie rosnąć, Wypiekacz do chleba zasygnalizuje. Oznacza to, że przygotowane rodzynki można dodać do ciasta.
po pewnym czasie piec zasygnalizuje zakończenie procesu. Wyjmij złote ciasto z pojemnika i pozwól mu ostygnąć.
ciasto wielkanocne można ozdobić lukrem, proszkiem i innymi słodkimi dodatkami.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
Wesołych Świąt i pysznego ciasta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g