ciasto z twarogiem w wypiekaczu do chleba

proste, ale bardzo smaczne ciasto twarogowe! Gotuj w swojej kuchni! . Wypiekacz do chleba wraz z multicookerem jest niezbędnym urządzeniem w mojej kuchni, jednak myślę, że wielu się ze mną zgodzi. I chleb i po prostu zagniataj ciasto na paszteciki, a nawet dżem! Wszystko można ugotować w wypiekaczu do chleba. A moje ostatnie kulinarne doświadczenie to ciasto wielkanocne. I wyszło cudownie!
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 74 % 45 g
283 kcal
IG: 2 / 11 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 25 min

1. Opłucz rodzynki i namocz je w ciepłej wodzie.
2. Oddziel białka od żółtek, ubij białka z cukrem w gęstą pianę. Ubij żółtka w osobnej misce.
3. Włóż ubite białka do miski wypiekacza do chleba, żółtka na wierzchu.
4. Wymieszaj miód w ciepłej wodzie, a następnie wlej płyn do miski.
5. Zetrzyj twaróg widelcem, dodaj go do pozostałych składników.
6. Dodaj mleko w proszku i olej roślinny.
7. Dodaj sól.
8. Przesiej mąkę i włóż ją również do miski wypiekacza do chleba.
9. Dodaj wanilinę i drożdże.
10. Ustaw miskę w wypiekaczu do chleba.
11. Wybierz program muffinowy.
12. Gdy zabrzmi sygnał, włóż rodzynki.
13. Do glazury ubij pozostałe białko z cukrem. Nałóż lukier na gotowe ciasto, udekoruj posypką cukierniczą na wierzchu.

ciasto jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy