skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz rodzynki i namocz je w ciepłej wodzie.
2. Oddziel białka od żółtek, ubij białka z cukrem w gęstą pianę. Ubij żółtka w osobnej misce.
3. Włóż ubite białka do miski wypiekacza do chleba, żółtka na wierzchu.
4. Wymieszaj miód w ciepłej wodzie, a następnie wlej płyn do miski.
5. Zetrzyj twaróg widelcem, dodaj go do pozostałych składników.
6. Dodaj mleko w proszku i olej roślinny.
7. Dodaj sól.
8. Przesiej mąkę i włóż ją również do miski wypiekacza do chleba.
9. Dodaj wanilinę i drożdże.
10. Ustaw miskę w wypiekaczu do chleba.
11. Wybierz program muffinowy.
12. Gdy zabrzmi sygnał, włóż rodzynki.
13. Do glazury ubij pozostałe białko z cukrem. Nałóż lukier na gotowe ciasto, udekoruj posypką cukierniczą na wierzchu.
ciasto jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g