ciasto w maszynie do chleba na suchych drożdżach

Przygotuj pyszne, delikatne ciasto za pomocą nowoczesnej techniki! Wcześniej nie mogłem nawet pomyśleć, że naprawdę pyszne ciasto można ugotować w wypiekaczu do chleba. Zawsze gotowałem ręcznie - jak babcia, jak mama. Co więcej, spędził na tym prawie cały dzień przedświąteczny. Teraz oszczędzam czas, a ciasto jest prawie gorsze.
BezstAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 73 % 48 g
320 kcal
IG: 4 / 13 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Jak upiec ciasto w maszynie do chleba na suchych drożdżach? Moczyć rodzynki w ciepłej wodzie przez co najmniej pół godziny, po czym spłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Kandyzowane owoce, jeśli są duże, należy drobno posiekać.
3. Włóż sól i oba cukry (zwykły i waniliowy) do pojemnika wypiekacza do chleba.
4. Dodaj mąkę.
5. Wlej stopione masło.
6. Wsyp suche drożdże.
7. Ułóż rodzynki, posiekane kandyzowane owoce.
8. Ostatnim składnikiem będzie mleko (koniecznie ciepłe).
9. Czekamy, aż Wypiekacz do chleba zagnieść ciasto (w moim zajmuje to 15 minut).
9. Teraz ustaw tryb odpowiedni dla ciasta maślanego.
10. Po zakończeniu pieczenia odstaw ciasto na formę, a następnie ostrożnie wyjmij.
11. Udekoruj ciasto według uznania, na przykład lukrem i kolorową posypką. Ale możesz po prostu posypać go cukrem pudrem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy