skład / składniki
metoda gotowania
najbardziej podstawowym sekretem tego ciasta jest to, że składniki są mieszane osobno, a tylko proces pieczenia odbywa się za pomocą maszyny do chleba. W końcu maszyna do chleba nie jest w stanie ubić płynnych produktów, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
ubij jajka z cukrem mikserem w głębokiej misce, aż będą puszyste i gładkie, prawie białe.
dodaj kefir i jeszcze raz dobrze ubij.
nie przestając ubijać, dodaj stopioną i schłodzoną margarynę i ubijaj, aż składniki połączą się w błyszczącą masę.
przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
w porcjach wprowadzamy mąkę do płynnej masy i ponownie dokładnie ubijamy.
kruszymy czekoladę i również wkładamy do ciasta.
wlej ciasto do miski wypiekacza do chleba i ustaw tryb "Pieczenie". W różnych wypiekaczach do chleba jego czas trwania jest inny: do pieczenia tego ciasta potrzeba około 70 minut. Schłodzić gotowe ciasto i pokroić na porcje.
ciasto można podawać ze świeżym sokiem, kompotem lub herbatą posypaną cukrem pudrem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal / 100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g