ciasto wielkanocne Paraskina pasca w maszynie do chleba

aromatyczne wypieki, bez których żaden wielkanocny stół nie może się obejść! Przepis na maszynę do chleba o wadze gotowego wypieku 1,25 kg. Jeśli maszyna do chleba jest mniejsza, podziel składniki na pół.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 70 % 44 g
312 kcal
IG: 2 / 9 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź 160 ml mleka, dodaj do niego 160 g masła, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki. sól i podgrzewaj, aż masło się rozpuści (nie doprowadzaj do wrzenia!). Wlej 2 łyżeczki do wiadra. suche drożdże i 400 g mąki. Wlej ciepły płyn na wierzch, uruchom program do wyrabiania ciasta. Masa zbiera się na podobieństwo gęstego Koloboka o nieregularnym kształcie, nieco nawet poszarpanego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Jeśli pomieszczenie jest chłodne, przenosimy wiadro w ciepłe miejsce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Zmiel około 50 g cukru z żółtkami i szczyptą kurkumy i dodaj 0,5 łyżeczki do białek. kwas cytrynowy i ubij je na stabilną pianę, stopniowo dodając około 50 g cukru. Gdy ciasto w wiadrze wzrośnie prawie do krawędzi, ponownie uruchamiamy program do ugniatania, ciasto opróżnia się jak balon, a my dodajemy szybko zmiażdżone żółtka i czekamy, aż wtrącą się w ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żółtka interweniowały, przerywają program i włączają nowe ugniatanie, aby przy niskich obrotach mieszadła mieć czas na dodanie białek. Pokrywamy wiadro ręcznikiem, aby białe płatki nie przypadkowo rozprzestrzeniły się po całej kuchni. Po dodaniu białek ciasto zachowuje się jak bułka tylko dzięki obrotom mieszadła, staje się dość płynne po zatrzymaniu ostrza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby możesz dodać mąkę natychmiast po wymieszaniu białek, ale ciasto powinno pozostać wystarczająco płynne, nie powinno trzymać się bułki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź 160 g dodatków (suszone morele, rodzynki, kandyzowane owoce) wymieszaj z 2 g waniliny i mąki i dodaj do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po tym, jak wszystkie dodatki dobrze interweniują, wyłącz piec i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejne 1 – 1,5 godziny. Zaczynamy pieczenie, gdy ciasto osiągnie nieco więcej niż 2/3 wiadra.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj wierzch przed pieczeniem. Piec przez 1 godzinę. możesz od razu umieścić ciasto na 1 godzinę 10 minut., po godzinie zajrzyj i zostaw trochę więcej, jeśli ktoś lubi bardziej opaloną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest przechowywane przez około 5 dni. Po kilku dniach ciasto dojrzewa, staje się tylko smaczniejsze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy