skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź 160 ml mleka, dodaj do niego 160 g masła, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki. sól i podgrzewaj, aż masło się rozpuści (nie doprowadzaj do wrzenia!). Wlej 2 łyżeczki do wiadra. suche drożdże i 400 g mąki. Wlej ciepły płyn na wierzch, uruchom program do wyrabiania ciasta. Masa zbiera się na podobieństwo gęstego Koloboka o nieregularnym kształcie, nieco nawet poszarpanego.
Krok 2:
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Jeśli pomieszczenie jest chłodne, przenosimy wiadro w ciepłe miejsce.
Krok 3:
Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Zmiel około 50 g cukru z żółtkami i szczyptą kurkumy i dodaj 0,5 łyżeczki do białek. kwas cytrynowy i ubij je na stabilną pianę, stopniowo dodając około 50 g cukru. Gdy ciasto w wiadrze wzrośnie prawie do krawędzi, ponownie uruchamiamy program do ugniatania, ciasto opróżnia się jak balon, a my dodajemy szybko zmiażdżone żółtka i czekamy, aż wtrącą się w ciasto.
Krok 4:
Żółtka interweniowały, przerywają program i włączają nowe ugniatanie, aby przy niskich obrotach mieszadła mieć czas na dodanie białek. Pokrywamy wiadro ręcznikiem, aby białe płatki nie przypadkowo rozprzestrzeniły się po całej kuchni. Po dodaniu białek ciasto zachowuje się jak bułka tylko dzięki obrotom mieszadła, staje się dość płynne po zatrzymaniu ostrza.
Krok 5:
W razie potrzeby możesz dodać mąkę natychmiast po wymieszaniu białek, ale ciasto powinno pozostać wystarczająco płynne, nie powinno trzymać się bułki.
Krok 6:
Weź 160 g dodatków (suszone morele, rodzynki, kandyzowane owoce) wymieszaj z 2 g waniliny i mąki i dodaj do ciasta.
Krok 7:
Po tym, jak wszystkie dodatki dobrze interweniują, wyłącz piec i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejne 1 – 1,5 godziny. Zaczynamy pieczenie, gdy ciasto osiągnie nieco więcej niż 2/3 wiadra.
Krok 8:
Posmaruj wierzch przed pieczeniem. Piec przez 1 godzinę. możesz od razu umieścić ciasto na 1 godzinę 10 minut., po godzinie zajrzyj i zostaw trochę więcej, jeśli ktoś lubi bardziej opaloną.
Krok 9:
Ciasto jest przechowywane przez około 5 dni. Po kilku dniach ciasto dojrzewa, staje się tylko smaczniejsze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mieszanka kandyzowanych owoców - 216 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g