biały chleb z psilium w maszynie do chleba

Spróbuj pysznego domowego chleba z maszyny do chleba. Zmniejszamy indeks glikemiczny i kaloryczność chleba, dodając źródło błonnika-psilium. Pyszny domowy chleb drożdżowy (waga 750 gr.)
gsergeygAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 73 % 33 g
207 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min

1) włóż masło, jajko, sól i cukier do bochenka.
2) napełnij wodą.
3) wlej mąkę i psilium (powinna przykryć wodę).
4) dodaj drożdże.
5) Ustaw menu "biały chleb".
6) Ustaw tryb "Średnia skorupa".
6) Naciśnij "Start".
7) aby chleb lepiej wyrósł, 50 minut po naciśnięciu przycisku "Start" (przed rozpoczęciem procesu pieczenia) wyłączam maszynę do chleba i rozpoczynam proces gotowania od samego początku (odpowiednio czas gotowania wydłuża się o 50 minut i wynosi około 4 godziny 05 minut).
8) wyjmij gotowy produkt z wypiekacza do chleba.
9) pozwól chlebowi nieco ostygnąć przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Psyllium - 42   kcal/100g

Podobne przepisy