skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek wlej sfermentowany Słód żytni wrzącą wodą i pozwól mu ostygnąć. Teraz wkładamy wszystkie suche składniki do wiadra, wkładamy do niego również schłodzony słód i wlewamy olej i wodę.
ważne!
używając suchych drożdży, należy pamiętać, że występują one w dwóch postaciach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne
suche drożdże wyglądają jak koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
Instant
suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
teraz ustawiamy program "bezglutenowy" na wypiekaczu do chleba, wkładamy do niego nasze składniki ciasta, ostrożnie zamykamy pokrywkę i włączamy piekarnik. Ciasto powinno dobrze zagnieść się i wyraźnie wyrosnąć, dla czego pozostawiamy je w wypiekaczu do chleba na około godzinę. Kiedy minie ten czas, wyłącz Tryb "bezglutenowy". Następnie włączamy tryb "Pieczenie" na około półtorej godziny. Po tym czasie nasz chleb jest gotowy!
czasy i tryby są podane w przybliżeniu i mogą się różnić w zależności od modelu i marki Twojej Maszyny do chleba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g