chleb Darnicki klasyczny w wypiekaczu do chleba

prawdziwy chleb Darnicki! Ten sam smak z dzieciństwa! Niedawno miałem maszynę do chleba do użytku osobistego. Teraz codziennie gotuję nowy rodzaj tego jedzenia. Ostatnio przeczytałem w zbiorze przepisów kulinarnych na chleb, dołączonym do tego cudu techniki, o chlebie darnickim. Przepis wydawał mi się bardzo interesujący, ugotowałem go i wcale nie żałowałem. Dla właścicieli wypiekaczy do chleba, którzy chcą wypróbować ten przepis, mówię o sposobie przygotowania tego chleba.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 79 % 42 g
236 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

na początek wlej sfermentowany Słód żytni wrzącą wodą i pozwól mu ostygnąć. Teraz wkładamy wszystkie suche składniki do wiadra, wkładamy do niego również schłodzony słód i wlewamy olej i wodę.

ważne! używając suchych drożdży, należy pamiętać, że występują one w dwóch postaciach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże wyglądają jak koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
Instant suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

teraz ustawiamy program "bezglutenowy" na wypiekaczu do chleba, wkładamy do niego nasze składniki ciasta, ostrożnie zamykamy pokrywkę i włączamy piekarnik. Ciasto powinno dobrze zagnieść się i wyraźnie wyrosnąć, dla czego pozostawiamy je w wypiekaczu do chleba na około godzinę. Kiedy minie ten czas, wyłącz Tryb "bezglutenowy". Następnie włączamy tryb "Pieczenie" na około półtorej godziny. Po tym czasie nasz chleb jest gotowy!

czasy i tryby są podane w przybliżeniu i mogą się różnić w zależności od modelu i marki Twojej Maszyny do chleba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy