chleb z otrębami żytnimi

Zachwyć rodzinę zdrowym i aromatycznym domowym chlebem. Chleb z otrębami żytni jest bardzo dobry dla zdrowia, a zwłaszcza jeśli jest zrobiony z miłością w domu. Do tego przepisu stosuje się maszynę do chleba, ciasto można również zagnieść ręcznie i upiec chleb w piekarniku, tylko zajmie to więcej czasu.
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 81 % 43 g
229 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min

1. Wlej olej roślinny i serwatkę do wiadra wypiekacza do chleba, wlej zioła prowansalskie, cukier i sól.

2. Następnie wlej tutaj oba rodzaje mąki, a także wlej otręby żytnie.

3. Wlej suche drożdże na powierzchnię.

4. Uruchamiamy maszynę do chleba, ustawiając program na mąkę pełnoziarnistą, wskazujemy masę 750 gramów, a także pożądany kolor skórki.

po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wyjmij chleb, przykryj serwetką lub ręcznikiem i pozostaw do "złapania oddechu" na 4-5 minut.

smacznego chleba i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Otręby żytnie - 221   kcal/100g

Podobne przepisy