chleb budyniowy z mąki żytniej i pszennej

Łatwy w przygotowaniu, świetny do dań mięsnych!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 79 % 42 g
236 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przez sito przesiać mąkę i wlać do formy wypiekacza do chleba, dodać drożdże, paprykę, masło i cukier z solą. Uruchamiam tryb wyrabiania ciasta i powoli wlewam gorącą wodę. Mąka może nie wystarczyć, wtedy musisz dodać trochę więcej. Monitoruję stan Koloboka, powinien być schludny, nie rozmazany.
gdy ciasto jest zagniecione, pieczę chleb w trybie podstawowym (czyli głównym). Pozwól chlebowi ostygnąć i podawaj.

najczęściej gotuję taki chleb, jeśli istnieje chęć odwrócenia uwagi od prostych prac kuchennych. W końcu, chociaż przygotowanie go nie jest trudne, wymaga pewnej uwagi na etapie ugniatania. Najczęściej podaję z kotletami wieprzowymi, smażonymi udkami z kurczaka i innymi rodzajami potraw mięsnych.

przepis kulinarny na niezwykle smaczny i aromatyczny chleb budyniowy opowiedział mi przyjaciel, który bardzo lubi wypieki. Ma całą bibliotekę inteligentnych książek na temat technologii piekarniczych, które są bardzo trudne do zrozumienia, ale niektóre z jego kulinarnych rezptów znalazły dla mnie zastosowanie. W tym chleb budyniowy, nie wspominając o wspaniałych bułkach na śniadanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy