skład / składniki
metoda gotowania
1) odmierz 400 ml w miarce. kefir;
2) wlej sodę do kefiru i wlej wszystko do formy do gotowania;
3) wlej sól kuchenną;
4) wlej łyżkę wody z rozpuszczonymi w niej 2 tabletkami ekstraktu ze stewii do formy;
5) wlej 3 łyżki oleju z pestek winogron do formy;
6) zasypiamy pierwszą połowę pełnoziarnistej mąki pszennej(300 gr.);
7) zasypiamy łyżką pestek dyni;
8) zasypiamy łyżką nasion słonecznika;
9) zasypiamy łyżką nasion lnu;
10) zasypiamy drugą połowę pełnoziarnistej mąki pszennej (300 gr.);
11) włóż formę do wypiekacza do chleba;
12) Wybierz program do szybkiego gotowania chleba;
13) wybierz wagę produktu 1000 gramów na maszynie do chleba.;
14) wybierz jasną skórkę na maszynie do chleba;
15) uruchom program gotowania.
16) podczas mieszania ciasta obserwujemy jego konsystencję. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody (łyżka stołowa);
17) 30 minut po uruchomieniu programu instant chleb można wyjąć z formy łopatki do mieszania ciasta. W przeciwnym razie w miejscu ostrzy pozostaną duże puste przestrzenie i wyciągnięcie ich z pieczonego chleba nie będzie zbyt wygodne (przynajmniej po ugotowaniu w naszym wypiekaczu do chleba)
18) po zakończeniu programu kładziemy chleb na ruszcie i pozwalamy mu ostygnąć.
wszystkie składniki wlewa się i wlewa do wypiekacza do chleba w powyższej kolejności. Zgodnie z instrukcją wypiekacza do chleba w moim przypadku najpierw wlewa się płyny, a następnie wlewa 50% mąki, a następnie składniki stałe i pozostałe 50% mąki.
biorąc pod uwagę fakt, że chleb jest wytwarzany na kefirze z sodą, długie mieszanie ciasta i długie dojrzewanie ciasta nie jest wymagane do wyrośnięcia.
dlatego do ugniatania i pieczenia chleba używamy programu do szybkiego gotowania chleba.
przy określonych parametrach ciasto miesza się i dojrzewa (odpoczywa) przez 35 minut. Następnie piecze się przez 1 godzinę.
Całkowity czas trwania cyklu szybkiego chleba z powyższymi parametrami wynosi 1 godzinę i 35 minut.
do pieczenia chleba używamy maszyny do chleba Moulinex baguette and co (model SERIE B05-A).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Ekstrakt ze stewii w tabletkach - 0 kcal/100g