chleb bez drożdży z nasionami na kefirze w maszynie do chleba

bardzo smaczny i pożywny chleb. Łatwy i szybki w przygotowaniu! Ten chleb nie zawiera szkodliwych i ciężkich składników. 100 procent z nich dotyczy żywności o niskim indeksie glikemicznym. Chleb ma wysoką zawartość białka i błonnika pokarmowego + umiarkowaną zawartość tłuszczu.
Roman79Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 66 % 31 g
239 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1) odmierz 400 ml w miarce. kefir;

2) wlej sodę do kefiru i wlej wszystko do formy do gotowania;

3) wlej sól kuchenną;

4) wlej łyżkę wody z rozpuszczonymi w niej 2 tabletkami ekstraktu ze stewii do formy;

5) wlej 3 łyżki oleju z pestek winogron do formy;

6) zasypiamy pierwszą połowę pełnoziarnistej mąki pszennej(300 gr.);

7) zasypiamy łyżką pestek dyni;

8) zasypiamy łyżką nasion słonecznika;

9) zasypiamy łyżką nasion lnu;

10) zasypiamy drugą połowę pełnoziarnistej mąki pszennej (300 gr.);

11) włóż formę do wypiekacza do chleba;

12) Wybierz program do szybkiego gotowania chleba;

13) wybierz wagę produktu 1000 gramów na maszynie do chleba.;

14) wybierz jasną skórkę na maszynie do chleba;

15) uruchom program gotowania.

16) podczas mieszania ciasta obserwujemy jego konsystencję. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody (łyżka stołowa);

17) 30 minut po uruchomieniu programu instant chleb można wyjąć z formy łopatki do mieszania ciasta. W przeciwnym razie w miejscu ostrzy pozostaną duże puste przestrzenie i wyciągnięcie ich z pieczonego chleba nie będzie zbyt wygodne (przynajmniej po ugotowaniu w naszym wypiekaczu do chleba)

18) po zakończeniu programu kładziemy chleb na ruszcie i pozwalamy mu ostygnąć.

wszystkie składniki wlewa się i wlewa do wypiekacza do chleba w powyższej kolejności. Zgodnie z instrukcją wypiekacza do chleba w moim przypadku najpierw wlewa się płyny, a następnie wlewa 50% mąki, a następnie składniki stałe i pozostałe 50% mąki.

biorąc pod uwagę fakt, że chleb jest wytwarzany na kefirze z sodą, długie mieszanie ciasta i długie dojrzewanie ciasta nie jest wymagane do wyrośnięcia.

dlatego do ugniatania i pieczenia chleba używamy programu do szybkiego gotowania chleba.

przy określonych parametrach ciasto miesza się i dojrzewa (odpoczywa) przez 35 minut. Następnie piecze się przez 1 godzinę.

Całkowity czas trwania cyklu szybkiego chleba z powyższymi parametrami wynosi 1 godzinę i 35 minut.

do pieczenia chleba używamy maszyny do chleba Moulinex baguette and co (model SERIE B05-A).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Ekstrakt ze stewii w tabletkach - 0   kcal/100g

Podobne przepisy