chleb zdrowie z mąki lnianej w wypiekaczu do chleba

zdrowy i pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej i lnianej. Ten przepis przypadkowo zobaczyłem w Internecie. Niestety nie pamiętam strony. Na pewno podziękuję autorowi. O zaletach mąki pełnoziarnistej wiemy już wiele. Ale prawie nie wiedziałem o zaletach mąki lnianej. Mączka lniana służy do wzmocnienia całego organizmu. Odżywia komórki, jest przydatny do włosów, paznokci, jelit, zapalenia stawów, zmniejsza ryzyko nadwagi i ma wiele innych korzystnych właściwości. Chleb z mąką lnianą ma lekki orzechowy smak
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 71 % 32 g
206 kcal
IG: 41 / 0 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 10 min
załaduj wszystkie składniki do wypiekacza do chleba zgodnie z instrukcjami. Przesiej mąkę. Ustawiamy tryb główny, mam 4 godziny. W pierwszych 5 minutach pieczenia szybko otwieramy piec, smarujemy wierzch chleba i posypujemy nasionami lnu. Do smarowania zostawiam kawałek ciasta i rozcieńczam go w niewielkiej ilości wody. Więc posypka dobrze się trzyma. Po sygnale pieca wyjmujemy Bochenek, kładziemy go na ruszcie, przykrywamy ręcznikiem do starzenia.Aby miękisz był w pełni wyprostowany, musisz pozwolić bochenkowi dojrzeć przez 3-4 godziny. Gotowy chleb jest dobrze przechowywany. Na zdjęciu chleb posypany mieszanką "zdrowie"

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mąka lniana - 270   kcal/100g

Podobne przepisy