Zdrowie chleba z mąką lnianą w wypiekaczu do chleba
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
załaduj wszystkie składniki do wypiekacza do chleba zgodnie z instrukcjami. Przesiej mąkę. Ustawiamy tryb główny, mam 4 godziny. W pierwszych 5 minutach pieczenia szybko otwieramy piec, smarujemy wierzch chleba i posypujemy nasionami lnu. Do smarowania zostawiam kawałek ciasta i rozcieńczam go w niewielkiej ilości wody. Więc posypka dobrze się trzyma. Po sygnale pieca wyjmujemy Bochenek, kładziemy go na ruszcie, przykrywamy ręcznikiem do starzenia.Aby miękisz był w pełni wyprostowany, musisz pozwolić bochenkowi dojrzeć przez 3-4 godziny. Gotowy chleb jest dobrze przechowywany. Na zdjęciu chleb posypany mieszanką "zdrowie"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mąka lniana - 270 kcal/100g