skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec chleb zbożowy z mąki żytniej i pszennej? Aby przygotować chleb zgodnie z tym przepisem, potrzebujemy produktów wskazanych w kompozycji. Wygodniej będzie od razu zmierzyć ich odpowiednią ilość, a dopiero potem natychmiast rozpocząć proces, który nie jest skomplikowany i zrozumiały dla wszystkich.
Krok 2:
Wlej wodę do formy wypiekacza do chleba. W niektórych wypiekaczach do chleba najpierw należy umieścić drożdże, patrz instrukcje, jest to wyraźnie powiedziane.
Krok 3:
Dodaj masło.
Krok 4:
Następnie dodaj miód.
Krok 5:
Wlej mleko w proszku.
Krok 6:
Wlej ekstrakt słodowy.
Krok 7:
Następnie wlej mąkę przesianą wcześniej i zmieszaną z solą w taki sposób, aby całkowicie pokryć warstwę wody.
Krok 8:
Dodaj tam owsiankę.
Krok 9:
W środku mąki robimy dziurę, w której kładziemy drożdże.
Krok 10:
Nasza mieszanka jest gotowa, a nasz asystent-Wypiekacz do chleba już ją ugniata.
Krok 11:
Ustawiamy maszynę do chleba na tryb nie zbożowy ze skórką o średnim stopniu opiekania. Jeśli nie ma takiego trybu, możesz użyć "głównego".
Krok 12:
Nasz chleb został upieczony.
Krok 13:
Gdy chleb jest gotowy, pozwól mu ostygnąć i z przyjemnością podawaj do stołu, który już po prostu pęka od jedzenia i brakuje tylko chleba zbożowego.
Krok 14:
Tak to wygląda w przekroju.
Krok 15:
Smacznego!
chciałeś upiec duży Bochenek zdrowego i pysznego chleba zbożowego? Ja też jakoś chciałem, więc zadzwoniłem do wszystkich przyjaciół w poszukiwaniu przepisu, którego potrzebowałem. Szukałem przez długi czas, aż jeden z nich zasugerował, jak upiec chleb zbożowy z mąki żytniej i pszennej. Dziękuję jej za ten wspaniały sposób. Zwykle pieczę taki chleb w wypiekaczu do chleba, ale jeśli nie mogę się doczekać, aby zacząć jeść lub czas jest krótki, możesz tylko zagnieść ciasto w wypiekaczu do chleba, a sam chleb upiec już w specjalnych kształtach: okrągłych lub prostokątnych. Jest to szybsze i oszczędza czas, ale musisz wybrać temperaturę i czas pieczenia pod piekarnikiem. Po raz kolejny upewniam się, że maszyna do chleba jest niezastąpionym pomocnikiem w kuchni. Bardzo się cieszę, że kupiłem go w swoim czasie, ponieważ znacznie ułatwia proces ugniatania i pieczenia chleba.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak zastąpić mąkę i jak dodać inne rodzaje mąki zamiast mąki pszennej Czytaj w tym artykule .
aby uniknąć błędów podczas używania mąki, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g