chleb zbożowy z mąki żytniej i pszennej

ten chleb to tylko magazyn składników odżywczych! Chleb według tego przepisu okazuje się znacznie zdrowszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny niż zwykły chleb z najwyższej jakości białej mąki pszennej. Będziesz mógł to zobaczyć osobiście, gdy tylko upieksz go w swoim domu!
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 77 % 43 g
250 kcal
IG: 9 / 7 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec chleb zbożowy z mąki żytniej i pszennej? Aby przygotować chleb zgodnie z tym przepisem, potrzebujemy produktów wskazanych w kompozycji. Wygodniej będzie od razu zmierzyć ich odpowiednią ilość, a dopiero potem natychmiast rozpocząć proces, który nie jest skomplikowany i zrozumiały dla wszystkich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do formy wypiekacza do chleba. W niektórych wypiekaczach do chleba najpierw należy umieścić drożdże, patrz instrukcje, jest to wyraźnie powiedziane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj miód.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko w proszku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ekstrakt słodowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej mąkę przesianą wcześniej i zmieszaną z solą w taki sposób, aby całkowicie pokryć warstwę wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj tam owsiankę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W środku mąki robimy dziurę, w której kładziemy drożdże.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasza mieszanka jest gotowa, a nasz asystent-Wypiekacz do chleba już ją ugniata.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ustawiamy maszynę do chleba na tryb nie zbożowy ze skórką o średnim stopniu opiekania. Jeśli nie ma takiego trybu, możesz użyć "głównego".

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasz chleb został upieczony.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy chleb jest gotowy, pozwól mu ostygnąć i z przyjemnością podawaj do stołu, który już po prostu pęka od jedzenia i brakuje tylko chleba zbożowego.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tak to wygląda w przekroju.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

chciałeś upiec duży Bochenek zdrowego i pysznego chleba zbożowego? Ja też jakoś chciałem, więc zadzwoniłem do wszystkich przyjaciół w poszukiwaniu przepisu, którego potrzebowałem. Szukałem przez długi czas, aż jeden z nich zasugerował, jak upiec chleb zbożowy z mąki żytniej i pszennej. Dziękuję jej za ten wspaniały sposób. Zwykle pieczę taki chleb w wypiekaczu do chleba, ale jeśli nie mogę się doczekać, aby zacząć jeść lub czas jest krótki, możesz tylko zagnieść ciasto w wypiekaczu do chleba, a sam chleb upiec już w specjalnych kształtach: okrągłych lub prostokątnych. Jest to szybsze i oszczędza czas, ale musisz wybrać temperaturę i czas pieczenia pod piekarnikiem. Po raz kolejny upewniam się, że maszyna do chleba jest niezastąpionym pomocnikiem w kuchni. Bardzo się cieszę, że kupiłem go w swoim czasie, ponieważ znacznie ułatwia proces ugniatania i pieczenia chleba.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak zastąpić mąkę i jak dodać inne rodzaje mąki zamiast mąki pszennej Czytaj  w tym artykule .

aby uniknąć błędów podczas używania mąki, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy