francuski chleb na mleku w proszku w wypiekaczu do chleba

chrupiąca skórka, delikatny miąższ - to wszystko francuski chleb! Trudno znaleźć osobę, która może oprzeć się ciepłemu, aromatycznemu, świeżo upieczonemu, domowemu chlebowi. Dlaczego więc go nie upiec. Zwłaszcza, że wcale nie jest to trudne. W końcu główna praca jest wykonywana przez pomocnika domowego – maszynę do chleba. Ugniata i piecze. Domowy chleb jest zawsze pyszny!
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 80 % 47 g
243 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek polecam sprawdzić, czy masz w misce wypiekacza do chleba łopatkę do wyrabiania ciasta. Czasami zdarza się, że załadujesz wszystkie składniki i dopiero wtedy przypomnisz sobie tę łopatkę. W rezultacie musisz zniszczyć piękny kopiec składników i zainstalować mieszadło do ciasta. Więc najpierw wlej wodę. Powinna mieć temperaturę pokojową. Następnie wlej mleko w proszku, sól, cukier, olej roślinny. Następnie dodaj mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaleca się wypełnienie przesianej mąki. Odbywa się to w celu uniknięcia ciał obcych, a także uważa się, że podczas przesiewania mąka jest wzbogacona tlenem. Trudno powiedzieć, czy tak jest, czy nie, ale w każdym razie mąka staje się bardziej luźna, a następnie ciasto jest bardziej puszyste. Drożdże są dodawane jako ostatnie. Zwykle używam suchych drożdży. Jeśli masz surowe, należy je najpierw rozcieńczyć ciepłym mlekiem ze szczyptą cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zamknij pokrywę i wybierz tryb "chleb francuski". Wybrałem wagę "750 GR", skórka jest "ciemna". Na mojej maszynie do chleba Redmond czas gotowania wynosi 3 godziny i 52 minuty. Podczas wyrabiania ciasta kilka razy zaglądam do maszyny do chleba i trochę jej pomagam. Za pomocą silikonowej szpatułki przesuwam mąkę ze ścian miski do środka, do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czasami nie musisz tego robić, wszystkie składniki są doskonałe i same się mieszają. Ale zdarza się, że mąka pozostaje na ścianach, a następnie jest pieczona, a chleb nie jest zbyt piękny. Ale jeśli zajrzałeś do maszyny do chleba i zobaczyłeś takie piękno, nie możesz nic zrobić, zamknij pokrywę i poczekaj na zakończenie reżimu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po usłyszeniu dźwięku sygnalizującego, że chleb jest gotowy, wyjmujemy pojemnik. I delikatnie potrząśnij chlebem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie możesz go natychmiast pokroić. Musisz poczekać, aż chleb ostygnie. W przeciwnym razie miękisz będzie lepki.

jeśli używasz świeżych drożdży prasowanych, rozcieńcz je na 12 g drożdży w 50 ml mleka. Musisz pozwolić drożdżom "obudzić się" przez 15 minut, a dopiero potem dodać do wszystkich składników.

ten chleb można podawać do różnych potraw. I możesz użyć go jako podstawy do kanapek: z serem i masłem, z dżemem, z kiełbasą.
możesz urozmaicić smak francuskiego chleba, dodając do ciasta suszone zioła, takie jak mieszanka ziół prowansalskich lub bazylia. Możesz nawet dodać tylko suszony koperek.
smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy