chleb słodowy

domowy chleb jest pyszny, aromatyczny i najświeższy! Chleb słodowy jest łatwy do zrobienia w maszynie do chleba, najważniejsze jest znalezienie słodu w sprzedaży. Jeśli nie ma wypiekacza do chleba, możesz ręcznie zagnieść ciasto i upiec chleb w piekarniku lub w powolnej kuchence.
DianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 79 % 41 g
240 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

najpierw zaparz słód: wlej słód do odpowiedniego pojemnika, a następnie z ilości wody wskazanej w składnikach, wlej około 100 ml, zagotuj i zalej słód tą wrzącą wodą. Dobrze wymieszaj i ostudź do temperatury pokojowej. 

1. Wlej oliwę z oliwek na dno wiadra, następnie wlej wodę o temperaturze pokojowej i dodaj zaparzony słód.

2. Przesiej mąkę, wlej sól i cukier, dopiero potem wlej drożdże na sam koniec, powinny być na samej górze.

3. Ustaw tryb "chleb francuski", wybierz masę - 1 kg i żądany kolor skórki, naciśnij"Start".

4. Podczas ugniatania sprawdzamy, czy nie trzeba dodawać mąki, ciasto nie powinno być suche, ale elastyczne. Gdy ciasto będzie gotowe, nie ingerujemy już w proces, czekamy na sygnał o pełnej gotowości chleba.

5. Wyjmij bochenek z maszyny do chleba, zawiń go w ręcznik, pozostaw na pół godziny.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy