skład / składniki
metoda gotowania
najpierw zaparz słód: wlej słód do odpowiedniego pojemnika, a następnie z ilości wody wskazanej w składnikach, wlej około 100 ml, zagotuj i zalej słód tą wrzącą wodą. Dobrze wymieszaj i ostudź do temperatury pokojowej.
1. Wlej oliwę z oliwek na dno wiadra, następnie wlej wodę o temperaturze pokojowej i dodaj zaparzony słód.
2. Przesiej mąkę, wlej sól i cukier, dopiero potem wlej drożdże na sam koniec, powinny być na samej górze.
3. Ustaw tryb "chleb francuski", wybierz masę - 1 kg i żądany kolor skórki, naciśnij"Start".
4. Podczas ugniatania sprawdzamy, czy nie trzeba dodawać mąki, ciasto nie powinno być suche, ale elastyczne. Gdy ciasto będzie gotowe, nie ingerujemy już w proces, czekamy na sygnał o pełnej gotowości chleba.
5. Wyjmij bochenek z maszyny do chleba, zawiń go w ręcznik, pozostaw na pół godziny.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g