chleb marchewkowy

Domowy świeży chleb w jasnym apetycznym kolorze! Chleb marchewkowy, zrobiony własnymi rękami, okazuje się niesamowicie smaczny, bardzo pachnący, piękny żółto-pomarańczowy kolor w przekroju. Po załadowaniu wszystkich niezbędnych produktów wieczorem do maszyny do chleba, rano możesz rozpieszczać swoją rodzinę najświeższymi, gorącymi wypiekami na śniadanie.
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 77 % 43 g
240 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min

1. Najpierw musisz wymieszać wszystkie suche produkty osobno. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną do osobnego pojemnika, na przykład dużej miski. Proces ten jest obowiązkowy, więc nie tylko pomaga pozbyć się mąki z różnych niepożądanych zanieczyszczeń w gotowym produkcie, ale także nasyca ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu chleb jest bardziej puszysty i przewiewny, a ponadto w tym przypadku ciasto jest szybsze. Suche drożdże wkładamy również do miski z już przesianą mąką (dawka może się różnić - patrzymy na paczkę drożdży), dodajemy mleko w proszku, a także doprawiamy wszystko solą i odrobiną cukru, aby zrównoważyć smak. Następnie wymieszaj wszystkie suche produkty razem, aż będą gładkie.

2. Wlej zimną wodę do wypiekacza do chleba i dodaj olej roślinny. Olej musi być bezwonny, na przykład rafinowany Słonecznik. W przeciwnym razie chleb nabierze następnie obsesyjnego obcego zapachu.

3. Obierz marchewki, spłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Następnie wcieramy go w drobną tarkę lub zmielimy w blenderze. W ten sposób same kawałki warzyw praktycznie nie znajdą się w chlebie, ale poczujesz zapach i charakterystyczny smak marchwi. Startą marchewkę wysyłamy do miski wypiekacza do chleba.

4. Teraz wymieszaj składniki w misce Maszyny do chleba,a następnie włóż do niej suche produkty.

5. Na pasku Menu urządzenia wybierz tryb "chleb" lub "chleb z dodatkami" (w zależności od konkretnego wypiekacza do chleba i jego konfiguracji). Czas powinien być ustawiony automatycznie. Mam to 3 godziny i 50 minut. Następnie zamknij urządzenie pokrywką, a następnie naciśnij przycisk "Start" na panelu Maszyny do chleba.

W takim przypadku możesz załadować wszystkie niezbędne produkty wieczorem i ustawić opóźniony czas rozpoczęcia, to znaczy przesunąć początek pieczenia o kilka godzin. Tak więc do rana i przebudzenia całej rodziny możesz dostać pyszny i gorący chleb na śniadanie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy