Shawarma z wieprzowiną na grillu elektrycznym

Shawarma w domu? To proste! Przygotuj się na spotkania z przyjaciółmi! Myślę, że każdy, kto kocha shawarmę, ale wcześniej jadł tylko zakupioną opcję, powinien spróbować samodzielnie ugotować to apetyczne danie. To wcale nie jest trudne, ale na pewno jest smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ sam wybierasz produkty.
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 43 % 12 g
159 kcal
IG: 27 / 9 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

oto, co zrobić, aby zrobić pyszną shawarmę:

1. Dopraw mięso solą morską, pieprzem i smaż przez 5 minut na maksymalnej mocy grilla. Wyjmij gotowe mięso z grilla i pozwól mu trochę odpocząć. A następnie pokroić na małe kawałki.

2. Podczas gdy mięso odpoczywa, przygotuj sos: wymieszaj śmietanę, sos pomidorowy, musztardę.

3. Duży świeży liść ormiańskiego chleba pita jest podzielony na dwie części.

4. Połóż połowę składników w tej kolejności na obu częściach chleba pita:

- najpierw, bliżej jednej strony chleba pita, pozostawiając 2-3 cm od krawędzi i równolegle do niej, na dwie trzecie długości, ułóż kawałki mięsa paskiem;
- namaść mięso sosem, a także chleb pita lekko posmarować sosem paskiem do przeciwległej krawędzi o szerokości paska wyłożonego mięsa;
- posyp mięso posiekanymi ziołami;
- połóż posiekaną kapustę na wierzchu, na niej startą marchewkę;
- owiń trzy najbliższe brzegi chleba pita nad nadzieniem, a następnie owiń chleb pita wokół nadzienia, zgniatając owinięte krawędzie wewnątrz shawarmy.

na tym etapie shawarma jest gotowa do spożycia, ale po upieczeniu będzie jeszcze smaczniejsza.

smaż shawarmę na grillu elektrycznym z maksymalną mocą przez około 3-5 minut, aż pita będzie lekko chrupiąca.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy