skład / składniki
metoda gotowania
oto, co zrobić, aby zrobić pyszną shawarmę:
1. Dopraw mięso solą morską, pieprzem i smaż przez 5 minut na maksymalnej mocy grilla. Wyjmij gotowe mięso z grilla i pozwól mu trochę odpocząć. A następnie pokroić na małe kawałki.
2. Podczas gdy mięso odpoczywa, przygotuj sos: wymieszaj śmietanę, sos pomidorowy, musztardę.
3. Duży świeży liść ormiańskiego chleba pita jest podzielony na dwie części.
4. Połóż połowę składników w tej kolejności na obu częściach chleba pita:
- najpierw, bliżej jednej strony chleba pita, pozostawiając 2-3 cm od krawędzi i równolegle do niej, na dwie trzecie długości, ułóż kawałki mięsa paskiem;
- namaść mięso sosem, a także chleb pita lekko posmarować sosem paskiem do przeciwległej krawędzi o szerokości paska wyłożonego mięsa;
- posyp mięso posiekanymi ziołami;
- połóż posiekaną kapustę na wierzchu, na niej startą marchewkę;
- owiń trzy najbliższe brzegi chleba pita nad nadzieniem, a następnie owiń chleb pita wokół nadzienia, zgniatając owinięte krawędzie wewnątrz shawarmy.
na tym etapie shawarma jest gotowa do spożycia, ale po upieczeniu będzie jeszcze smaczniejsza.
smaż shawarmę na grillu elektrycznym z maksymalną mocą przez około 3-5 minut, aż pita będzie lekko chrupiąca.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g