Wielkanoc malinowa

pyszna, pachnąca i bardzo delikatna Pasieka! Nawet niedoświadczony kucharz może ugotować malinę wielkanocną-w przepisie nie ma absolutnie nic skomplikowanego. Jagody można również łączyć, dodając nowe odcienie smaku.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 31 % 11 g
214 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przepis na wielkanocne maliny należy zacząć od twarogu. Należy go dwukrotnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się grudek. Jeśli twaróg wydaje się płynny, lepiej umieścić go pod prasą na chwilę, aby nadmiar serwatki był szklany, a dopiero potem wytrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Świeże jagody lepiej też przetrzeć przez sito lub ubić blenderem. Możesz zastąpić dżem malinowy. Dodaj mieszankę jagodową do twarogu i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmakuj twarogu (zwłaszcza jeśli dodaje się dżem, który ma już słodycz), w razie potrzeby dodaj cukier do smaku. Następnie stopniowo dodawaj śmietanę, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel zmiękczone masło w osobnym pojemniku i dodaj do twarogu. Następnie wbij tam 1 jajko. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj wcześniej formę, którą przykryj gazą. Powstałą masę twarogową włożyć do formy, przykryć krawędziami gazy i umieścić pod prasą na co najmniej jeden dzień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie wyjmij gotową Wielkanoc z formy, udekoruj świeżymi jagodami i możesz ją podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy