deser czekoladowy parfait

Niesamowity francuski deser dla fanów czekolady. Spróbuj I ty! Parfait-zimny deser kuchni francuskiej, tłumaczony jako & quot; nienaganny, piękny & quot;. Bardzo łatwy w przygotowaniu deser, który powstaje w ciągu kilku minut. Ale najbardziej bolesne jest czekanie, aż będzie całkowicie gotowe, ponieważ główny czas gotowania spędza się na zamrażaniu. To danie jest bardzo smaczne, pachnące, delikatne, przypomina lody. Minus tylko jeden-bardzo kaloryczny...
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 48 % 26 g
węglowodany 44 % 24 g
349 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania Parfait.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jajko, cukier, żółtko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ubij powstałą masę w łaźni wodnej, aż będzie puszysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cynamon, rum i mieszając schłódź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj czekoladę i rozpuść ją w łaźni wodnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej rozpuszczoną czekoladę do masy jajecznej, ponownie wymieszaj i schłodź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij śmietanę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj je do pozostałych składników i wymieszaj. Gotową masę układamy w specjalnych formach i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 7 godzin. Następnie zanurzamy formy we wrzącej wodzie, aby parfait był łatwiejszy do usunięcia, układamy na naczyniu i podajemy. Możesz również ułożyć parfait w szklankach, szklanych foremkach lub miseczkach, a następnie podać deser w tej misce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy