deser czekoladowy parfait
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania Parfait.
Krok 2:
W misce połącz jajko, cukier, żółtko.
Krok 3:
Następnie ubij powstałą masę w łaźni wodnej, aż będzie puszysta.
Krok 4:
Dodaj cynamon, rum i mieszając schłódź.
Krok 5:
Posiekaj czekoladę i rozpuść ją w łaźni wodnej.
Krok 6:
Wlej rozpuszczoną czekoladę do masy jajecznej, ponownie wymieszaj i schłodź.
Krok 7:
Ubij śmietanę.
Krok 8:
Dodaj je do pozostałych składników i wymieszaj. Gotową masę układamy w specjalnych formach i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 7 godzin. Następnie zanurzamy formy we wrzącej wodzie, aby parfait był łatwiejszy do usunięcia, układamy na naczyniu i podajemy. Możesz również ułożyć parfait w szklankach, szklanych foremkach lub miseczkach, a następnie podać deser w tej misce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g