makarony DIY

przygotowanie domowego makaronu nie jest łatwe, ale bardzo proste! To jest pyszne! Ponadto makaron zrobiony własnymi rękami jest zdrowszy niż zakupiony!
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 71 % 42 g
260 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj powierzchnię roboczą. Wlej na nią mąkę ze zjeżdżalnią, dodaj sól. Zrób wgłębienie na wzgórzu mąki i wbij tam jajka. Zbierając mąkę na brzegach do środka, zagnieść ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto stanie się grudkowate, ugniataj je rękami, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto będzie miękkie, elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń go w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto i rozwałkuj cienko. Ciasto lepiej podzielić na części wcześniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przyciąć krawędzie, aby utworzyć czworokąt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto zwiń w bułki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I pokrój rolki na paski, a następnie rozłóż je. Przenieś makaron na tacę i pozostaw do wyschnięcia na około 3 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Domowy makaron DIY jest gotowy. Gotuj jak zwykle we wrzącej osolonej wodzie.

przydatne wskazówki:
jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
możesz dodać 1 łyżkę.papryki, aby uzyskać różową pastę, lub 100 g szpinaku, aby uzyskać zieloną.
świeży makaron można przechowywać przez 3-4 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy