makarony DIY
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj powierzchnię roboczą. Wlej na nią mąkę ze zjeżdżalnią, dodaj sól. Zrób wgłębienie na wzgórzu mąki i wbij tam jajka. Zbierając mąkę na brzegach do środka, zagnieść ciasto.
Krok 2:
Gdy ciasto stanie się grudkowate, ugniataj je rękami, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Ciasto będzie miękkie, elastyczne.
Krok 4:
Zawiń go w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto i rozwałkuj cienko. Ciasto lepiej podzielić na części wcześniej.
Krok 6:
Przyciąć krawędzie, aby utworzyć czworokąt.
Krok 7:
Ciasto zwiń w bułki
Krok 8:
I pokrój rolki na paski, a następnie rozłóż je. Przenieś makaron na tacę i pozostaw do wyschnięcia na około 3 godziny.
Krok 9:
Domowy makaron DIY jest gotowy. Gotuj jak zwykle we wrzącej osolonej wodzie.
przydatne wskazówki:
jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
możesz dodać 1 łyżkę.papryki, aby uzyskać różową pastę, lub 100 g szpinaku, aby uzyskać zieloną.
świeży makaron można przechowywać przez 3-4 dni.
jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
możesz dodać 1 łyżkę.papryki, aby uzyskać różową pastę, lub 100 g szpinaku, aby uzyskać zieloną.
świeży makaron można przechowywać przez 3-4 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g