noworoczne bułki z serem i salami

elegancki pomysł na świąteczny stół-oryginalny, smaczny i prosty. Zawsze udane połączenie kiełbasy i sera, tym razem w nowej wersji - w postaci bułek, twoi goście będą zachwyceni! Smak potrawy doda soczysta papryka i chrupiący słony krakers.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 17 g
tłuszcze 63 % 44 g
węglowodany 13 % 9 g
430 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki-posiekaj obraną połowę papryki w cienkie paski lub małe kostki, pokrój ser w kostkę i pozwól mu leżeć w temperaturze pokojowej przez dziesięć minut lub lepiej wyjąć go z lodówki, aby lepiej się rozwałkował. Salami pokroić w bardzo cienkie plasterki lub lepiej wziąć gotowe do krojenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj deskę do krojenia folią spożywczą, równomiernie rozłóż kostki sera i przykryj kolejną warstwą folii spożywczej. Delikatnie rozwałkuj ser wałkiem do ciasta w cienką owalną warstwę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdejmij górną warstwę folii i ułóż Łomianki salami na powierzchni owalu serowego,lekko zachodząc na siebie, aby utworzyć warstwę kiełbasy bez przerw.Przykryj wierzch folią spożywczą i zwiń lekko wałkiem do ciasta, aby kiełbasa połączyła się z warstwą sera.Następnie ostrożnie odwróć warstwy, aby ser znalazł się na wierzchu. Zdejmij folię z sera i posyp kostkami słodkiej papryki. Ponownie przetocz wałkiem do ciasta przez folię, aby papryka połączyła się z serem. Usuń folię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Używając dolnej warstwy folii, zwiń warstwy w ciasną rolkę salami do góry. Włóż do lodówki na 4-6 godzin, możesz na noc. Przed podaniem zdejmij folię i pokrój bułkę na małe kawałki na 12 porcji. Połóż każdy kawałek na krakersie i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Salami - 568   kcal/100g
  • Ciasteczka Krakersowe - 504   kcal/100g

Podobne przepisy