skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki-posiekaj obraną połowę papryki w cienkie paski lub małe kostki, pokrój ser w kostkę i pozwól mu leżeć w temperaturze pokojowej przez dziesięć minut lub lepiej wyjąć go z lodówki, aby lepiej się rozwałkował. Salami pokroić w bardzo cienkie plasterki lub lepiej wziąć gotowe do krojenia.
Krok 2:
Przykryj deskę do krojenia folią spożywczą, równomiernie rozłóż kostki sera i przykryj kolejną warstwą folii spożywczej. Delikatnie rozwałkuj ser wałkiem do ciasta w cienką owalną warstwę.
Krok 3:
Zdejmij górną warstwę folii i ułóż Łomianki salami na powierzchni owalu serowego,lekko zachodząc na siebie, aby utworzyć warstwę kiełbasy bez przerw.Przykryj wierzch folią spożywczą i zwiń lekko wałkiem do ciasta, aby kiełbasa połączyła się z warstwą sera.Następnie ostrożnie odwróć warstwy, aby ser znalazł się na wierzchu. Zdejmij folię z sera i posyp kostkami słodkiej papryki. Ponownie przetocz wałkiem do ciasta przez folię, aby papryka połączyła się z serem. Usuń folię.
Krok 4:
Używając dolnej warstwy folii, zwiń warstwy w ciasną rolkę salami do góry. Włóż do lodówki na 4-6 godzin, możesz na noc. Przed podaniem zdejmij folię i pokrój bułkę na małe kawałki na 12 porcji. Połóż każdy kawałek na krakersie i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Salami - 568 kcal/100g
- Ciasteczka Krakersowe - 504 kcal/100g