skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Lepiej jest wziąć twaróg domowy, przetrzeć go przez sito lub przewinąć przez maszynkę do mięsa.
Krok 2:
Dodaj cukier, cukier waniliowy i miękkie masło. Wszystko dobrze zmielić na gładką masę.
Krok 3:
Przykryj deskę kilkoma warstwami folii spożywczej. Wlej mleko do miski i podgrzej. Zanurz ciasteczka w mleku na kilka sekund, aby ułożyć je na desce. Rozłóż w formie kwadratu.
Krok 4:
Warstwa ciasteczek, warstwa twarogu, a więc 3 warstwa, ostatnia z twarogu.
Krok 5:
Połóż banany na środku. Obiema rękami pod folią ostrożnie owijamy krawędzie wokół bananów i dociskamy.
Krok 6:
Naprawiamy folią w kształcie domu i wkładamy do lodówki na 1 godzinę,aby forma zamarzła.
Krok 7:
Wyjmij z lodówki, zdejmij folię i posmaruj pozostałą masą twarogową. Posiekaj kilka kawałków ciastek w blenderze i posyp Dom. Ponownie wstaw do lodówki na godzinę. Zwykle nie wytrzymujemy godziny. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g