budyń kefirowy
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
żelatynę moczyć w ciepłej wodzie przez 30-40 minut, a następnie na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.
kefir, śmietana, cukier zwykły i waniliowy wymieszaj i ubij trzepaczką lub mikserem przez 5-6 minut.
następnie, kontynuując ubijanie, wprowadź żelatynę cienkim strumieniem i ubijaj przez kolejne 4-5 minut.
wlej powstałą masę do misek, wazonów porcjowanych lub do szerokich kieliszków do wina i wstaw do lodówki na 4-6 godzin.
gotowy budyń posyp dowolnymi posiekanymi orzechami lub udekoruj truskawkami, malinami lub wiśniami bez pestek i podawaj na deser z herbatą. Smacznego!
kefir, śmietana, cukier zwykły i waniliowy wymieszaj i ubij trzepaczką lub mikserem przez 5-6 minut.
następnie, kontynuując ubijanie, wprowadź żelatynę cienkim strumieniem i ubijaj przez kolejne 4-5 minut.
wlej powstałą masę do misek, wazonów porcjowanych lub do szerokich kieliszków do wina i wstaw do lodówki na 4-6 godzin.
gotowy budyń posyp dowolnymi posiekanymi orzechami lub udekoruj truskawkami, malinami lub wiśniami bez pestek i podawaj na deser z herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g