budyń kefirowy

niskokaloryczny deser mleczny, który jest bardzo łatwy do zrobienia.
DivaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 65 % 13 g
94 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h
żelatynę moczyć w ciepłej wodzie przez 30-40 minut, a następnie na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.

kefir, śmietana, cukier zwykły i waniliowy wymieszaj i ubij trzepaczką lub mikserem przez 5-6 minut.

następnie, kontynuując ubijanie, wprowadź żelatynę cienkim strumieniem i ubijaj przez kolejne 4-5 minut.

wlej powstałą masę do misek, wazonów porcjowanych lub do szerokich kieliszków do wina i wstaw do lodówki na 4-6 godzin.

gotowy budyń posyp dowolnymi posiekanymi orzechami lub udekoruj truskawkami, malinami lub wiśniami bez pestek i podawaj na deser z herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy