skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przygotuj żelatynę. Wlej go do rondla i rozcieńcz mlekiem. Odstawiamy na bok, aby pęcznieć przez 20 minut.
Krok 3:
Wymieszaj twaróg ze śmietaną, dodaj cukier do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Powrót do żelatyny. Umieść rondel na kuchence i ciągle mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (około 7 minut). Ale nie gotujemy!
Krok 5:
Zdejmij z pieca, dodaj twaróg do żelatyny.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Do zrobienia deseru wziąłem silikonowe formy. Najpierw wlej trochę na dno każdej formy - aby mieszanka twarogowa zamknęła dno o 1-1, 5 cm.
Krok 8:
Włóż jagody do każdej formy. Bardzo ważne jest, aby położyć jagody nie na dnie, ale na warstwie twarogu, w przeciwnym razie wierzch jagód nie stwardnieje. A po wyjęciu deseru może szybko się rozpaść.
Krok 9:
Teraz wlej mieszaninę twarogu do samej krawędzi foremek i wyślij do lodówki na kilka godzin.
Krok 10:
Ostrożnie wyjmij desery z foremek. Aby łatwo dostać desery, tylną stronę foremek można trzymać pod strumieniem gorącej wody-wtedy odejdą od krawędzi. Desery można łatwo wyjąć z silikonowych form.
Krok 11:
Nasze desery są gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g