deser mleczny z żelatyną, twarogiem i jagodami

nie tylko pyszny, ale także zdrowy deser z jagodami. Pomiędzy zajęciami możesz się zrelaksować i pozwolić sobie na pełny deser. Ten deser ma odpowiednie połączenie jagód z nabiałem. Kto podąża za figurą, deser można zrobić bez cukru. W gorące letnie dni deser będzie orzeźwiający, nadaje się na śniadanie lub podwieczorek.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 57 % 21 g
149 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj żelatynę. Wlej go do rondla i rozcieńcz mlekiem. Odstawiamy na bok, aby pęcznieć przez 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj twaróg ze śmietaną, dodaj cukier do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powrót do żelatyny. Umieść rondel na kuchence i ciągle mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (około 7 minut). Ale nie gotujemy!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij z pieca, dodaj twaróg do żelatyny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do zrobienia deseru wziąłem silikonowe formy. Najpierw wlej trochę na dno każdej formy - aby mieszanka twarogowa zamknęła dno o 1-1, 5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż jagody do każdej formy. Bardzo ważne jest, aby położyć jagody nie na dnie, ale na warstwie twarogu, w przeciwnym razie wierzch jagód nie stwardnieje. A po wyjęciu deseru może szybko się rozpaść.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz wlej mieszaninę twarogu do samej krawędzi foremek i wyślij do lodówki na kilka godzin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie wyjmij desery z foremek. Aby łatwo dostać desery, tylną stronę foremek można trzymać pod strumieniem gorącej wody-wtedy odejdą od krawędzi. Desery można łatwo wyjąć z silikonowych form.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasze desery są gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy