deser malinowy

dzieci pokochają od pierwszej łyżki! Proste, szybkie i niesamowicie smaczne!
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 79 % 22 g
108 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
pół szklanki wody wlej żelatynę i pozostaw na pół godziny.

podgrzej masę, aż żelatyna się stopi.

wymieszaj z cukrem (2 łyżki) i kefirem waniliowym. Ubij maliny z pozostałym cukrem w blenderze.

schłodzić żelatynę, podzielić na dwie części.

pierwszy wkładamy do kefiru, drugi do malin.

w miseczkach układamy puree malinowe i wkładamy do zamrażarki na pięć minut.

wyjmij i napełnij kefirem.

udekoruj deser malinowy jagodami malinowymi. Wkładamy go do lodówki, aby odpowiednio ostygł i chwycił.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy