deser malinowy
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
pół szklanki wody wlej żelatynę i pozostaw na pół godziny.
podgrzej masę, aż żelatyna się stopi.
wymieszaj z cukrem (2 łyżki) i kefirem waniliowym. Ubij maliny z pozostałym cukrem w blenderze.
schłodzić żelatynę, podzielić na dwie części.
pierwszy wkładamy do kefiru, drugi do malin.
w miseczkach układamy puree malinowe i wkładamy do zamrażarki na pięć minut.
wyjmij i napełnij kefirem.
udekoruj deser malinowy jagodami malinowymi. Wkładamy go do lodówki, aby odpowiednio ostygł i chwycił.
podgrzej masę, aż żelatyna się stopi.
wymieszaj z cukrem (2 łyżki) i kefirem waniliowym. Ubij maliny z pozostałym cukrem w blenderze.
schłodzić żelatynę, podzielić na dwie części.
pierwszy wkładamy do kefiru, drugi do malin.
w miseczkach układamy puree malinowe i wkładamy do zamrażarki na pięć minut.
wyjmij i napełnij kefirem.
udekoruj deser malinowy jagodami malinowymi. Wkładamy go do lodówki, aby odpowiednio ostygł i chwycił.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g