skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na odległych wyspach Karaibów powietrze pachnie egzotycznymi owocami. Tam jedzą niezwykłe jedzenie podobne do ambrozji i piją koktajle, które mogą zastąpić bogów ich nektarem. Mówi się, że ojcem kulinarnego przepisu na ten koktajl był Ramon Marrero, barman w hotelu Hilton w Puerto Rico. W 1954 roku nastąpił prawdziwy boom - cały świat zafascynował się egzotycznymi koktajlami. Następnie Marrero, który dużo eksperymentował z owocami i napojami alkoholowymi, wynalazł Pina Colada. Który nadal jest uważany za prawdziwą rewolucję w świecie koktajli.
weź świeżego ananasa i pokrój go na kawałki. Napełnij ananasa mieszanką rumu Malibu, białego rumu i likieru Mangaroca. Wszystko to ubijamy w mikserze elektrycznym. Jeśli nie ma świeżego ananasa i zdecydujesz się użyć soku ananasowego, możesz również wymieszać w shakerze. Koktajl powinien być mleczno-biały.
koktajl podaje się w wysokich szklankach lub w szerokich kieliszkach do wina na wysokiej nodze. Zwykle kawałek ananasa przylega do krawędzi szklanki, a mały papierowy parasol jest przymocowany do słomy. Do koktajlu dodaje się kruszony lód - 1-2 kawałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g