skład / składniki
metoda gotowania
potrzebne będą tylko całe ziarna. Ostrożnie posortuj pszenicę. Usuń nadmiar gruzu i uszkodzone ziarna. Opłucz odpowiednie ziarna w durszlaku zimną wodą.
naczynia do kiełkowania są odpowiednie, z wyjątkiem tych wykonanych z aluminium. Głównym wymaganiem jest płaskie i szerokie dno. Ziarna w naczyniu powinny leżeć w jednej warstwie.
wlej pszenicę do pojemnika, wlej bieżącą wodę i wymieszaj. Unoszące się ziarna należy usunąć. Są puste i nie wykiełkują. Jeśli pojawią się śmieci, należy je również usunąć. Spuścić płyn i równomiernie wygładzić ziarna na dnie naczyń w 1 warstwie. Zalej wodą o temperaturze pokojowej, aby dotarła do krawędzi ziaren pszenicy. Gazę należy kilkakrotnie zwilżyć i zwinąć. Przykryj pszenicę.
umieść naczynia w ciepłym miejscu (22 stopnie) i najlepiej zacienionym. To cały prosty proces kiełkowania. Cieszyć się
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Kiełkująca pszenica - 198 kcal/100g