kiełki pszenicy w domu

Chcesz zachować zdrowie? Jedz dobrze. To bardzo prosty przepis. Ziarna kiełkują 1 dzień. Rano ugotowane i następnego ranka można jeść.
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 10 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

potrzebne będą tylko całe ziarna. Ostrożnie posortuj pszenicę. Usuń nadmiar gruzu i uszkodzone ziarna. Opłucz odpowiednie ziarna w durszlaku zimną wodą.
naczynia do kiełkowania są odpowiednie, z wyjątkiem tych wykonanych z aluminium. Głównym wymaganiem jest płaskie i szerokie dno. Ziarna w naczyniu powinny leżeć w jednej warstwie.
wlej pszenicę do pojemnika, wlej bieżącą wodę i wymieszaj. Unoszące się ziarna należy usunąć. Są puste i nie wykiełkują. Jeśli pojawią się śmieci, należy je również usunąć. Spuścić płyn i równomiernie wygładzić ziarna na dnie naczyń w 1 warstwie. Zalej wodą o temperaturze pokojowej, aby dotarła do krawędzi ziaren pszenicy. Gazę należy kilkakrotnie zwilżyć i zwinąć. Przykryj pszenicę.
umieść naczynia w ciepłym miejscu (22 stopnie) i najlepiej zacienionym. To cały prosty proces kiełkowania. Cieszyć się

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kiełkująca pszenica - 198   kcal/100g

Podobne przepisy