sok żurawinowy dla dzieci
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
Sortuj jagody, dokładnie spłucz.
włóż żurawinę do miski, wcieraj tłuczek w kleik.
wyciskamy sok z powstałej masy (przecieram przez drobny sitko), wkładamy do lodówki.
ciasto, które pozostało w sitku, przenosimy do rondla, napełniamy wodą i wysyłamy do ognia. Gdy płyn się zagotuje, wlej cukier i gotuj przez 10 minut.
następnie przefiltruj bulion przez sito, dodaj do niego sok żurawinowy z lodówki, wymieszaj i podawaj.
zdrowie dla Ciebie i Twoich dzieci!
no i oczywiście pyszny napój owocowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g