skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij jajko do miski (moja kategoria to C1), wstrząśnij trzepaczką, dodaj cukier i wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać wanilinę lub cukier waniliowy.
Krok 2:
Masło (Moje to 72,5%) rozpuść i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Dodaj mleko i schłodzone stopione masło do miski.
Krok 4:
Dodaj mąkę i sodę (aby babeczka nie smakowała sody, ugasić łyżeczką soku z cytryny tuż nad ciastem) dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 5:
Nasmaruj filiżankę olejem i wlej do niej ciasto. Wybierz kubek ceramiczny, który nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej.
Krok 6:
Włóż filiżankę do kuchenki mikrofalowej na 3-5 minut przy maksymalnej mocy (Zajęło mi to 4 minuty, tutaj musisz dostosować się do kuchenki mikrofalowej, możesz sprawdzić gotowość wykałaczką, umieścić ją w babeczce-jeśli wykałaczka jest sucha, babeczka jest gotowa), po tym czasie wyjmij filiżankę, uważaj, będzie gorąca, lepiej użyć uchwytu na garnek. Babeczkę można jeść bezpośrednio z kubka lub można ją wyjąć, po prostu odwracając, pozwalając babeczce ostygnąć i pokroić.
babeczka to zawsze świetna opcja na herbatę, a jeśli nadal jest łatwa i szybka w przygotowaniu-podwójnie przyjemna! Ten przepis jest idealny na śniadanie, gdy nie ma czasu. Możesz gotować od razu dla całej rodziny w misce, a następnie wlać ciasto do kubków i wysłać do kuchenki mikrofalowej. Przepis jest tak prosty, że możesz nauczyć go gotować i dziecko. Przepis wskazuje podstawowe składniki, ale możesz eksperymentować i gotować według własnych upodobań - dodaj orzechy, rodzynki i inne suszone owoce. Możesz posypać cukrem pudrem, bardzo smaczne jest takie ciasto z dżemem. Jeśli przestrzegasz właściwej diety, możesz zmniejszyć ilość cukru i zastąpić mąkę, na przykład płatkami owsianymi. W każdym razie okaże się pyszny! Na pewno będę jeszcze gotować taką babeczkę
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g