Prosta babeczka w filiżance bez kakao

babeczka w kuchence mikrofalowej w pięć minut-szybka i pyszna! Świetna opcja, jeśli chcesz szybko przygotować coś na herbatę. Składniki na takie ciasto można znaleźć w każdej lodówce. Gotowanie nie wymaga dużo czasu i specjalnych umiejętności kulinarnych.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 31 % 19 g
węglowodany 61 % 38 g
340 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozbij jajko do miski (moja kategoria to C1), wstrząśnij trzepaczką, dodaj cukier i wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać wanilinę lub cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło (Moje to 72,5%) rozpuść i ostudź do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko i schłodzone stopione masło do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i sodę (aby babeczka nie smakowała sody, ugasić łyżeczką soku z cytryny tuż nad ciastem) dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj filiżankę olejem i wlej do niej ciasto. Wybierz kubek ceramiczny, który nadaje się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż filiżankę do kuchenki mikrofalowej na 3-5 minut przy maksymalnej mocy (Zajęło mi to 4 minuty, tutaj musisz dostosować się do kuchenki mikrofalowej, możesz sprawdzić gotowość wykałaczką, umieścić ją w babeczce-jeśli wykałaczka jest sucha, babeczka jest gotowa), po tym czasie wyjmij filiżankę, uważaj, będzie gorąca, lepiej użyć uchwytu na garnek. Babeczkę można jeść bezpośrednio z kubka lub można ją wyjąć, po prostu odwracając, pozwalając babeczce ostygnąć i pokroić.

babeczka to zawsze świetna opcja na herbatę, a jeśli nadal jest łatwa i szybka w przygotowaniu-podwójnie przyjemna! Ten przepis jest idealny na śniadanie, gdy nie ma czasu. Możesz gotować od razu dla całej rodziny w misce, a następnie wlać ciasto do kubków i wysłać do kuchenki mikrofalowej. Przepis jest tak prosty, że możesz nauczyć go gotować i dziecko. Przepis wskazuje podstawowe składniki, ale możesz eksperymentować i gotować według własnych upodobań - dodaj orzechy, rodzynki i inne suszone owoce. Możesz posypać cukrem pudrem, bardzo smaczne jest takie ciasto z dżemem.  Jeśli przestrzegasz właściwej diety, możesz zmniejszyć ilość cukru i zastąpić mąkę, na przykład płatkami owsianymi. W każdym razie okaże się pyszny! Na pewno będę jeszcze gotować taką babeczkę 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy