Czeska sałatka ziemniaczana
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
Obierz ziemniaki i pokrój w 1 cm kostkę. Następnie opłucz ziemniaki zimną wodą i włóż do miski sałatkowej.
osobno wymieszaj sok z limonki, skórkę z limonki, drobno posiekaną zieloną cebulę, imbir, oliwę z oliwek i biały mielony pieprz.
wlej ten sos do ziemniaków, wymieszaj i włóż do lodówki, aby sałatka ziemniaczana ostygła.
sałatkę można podawać ze śmietaną zmieszaną z miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g