Czeska sałatka ziemniaczana

nie można się oprzeć! Nie wierzysz? Sprawdzać. W Czechach nie jedzą mięsa w Wigilię, więc świątecznym daniem jest smażony karp z sałatką ziemniaczaną. Ta kombinacja nie pozostawi nikogo obojętnym! To tradycyjne czeskie danie podawane z pieczonym karpem.
sHuuuuuuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 48 % 14 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

Obierz ziemniaki i pokrój w 1 cm kostkę. Następnie opłucz ziemniaki zimną wodą i włóż do miski sałatkowej.
osobno wymieszaj sok z limonki, skórkę z limonki, drobno posiekaną zieloną cebulę, imbir, oliwę z oliwek i biały mielony pieprz.
wlej ten sos do ziemniaków, wymieszaj i włóż do lodówki, aby sałatka ziemniaczana ostygła.
sałatkę można podawać ze śmietaną zmieszaną z miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy