skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Obierz pomarańcze i białe filmy. Dzielimy na plasterki, pozbywając się przegród.
Krok 3:
Włóż kliny do zarośli blendera.
Krok 4:
Rozdrabniamy.
Krok 5:
Przecier pomarańczowy wlej do dużej miski nadającej się do kuchenki mikrofalowej. Dodaj cukier i sok z limonki (ilość cukru zależy od smaku pomarańcza, im słodsze pomarańcze, tym mniej cukru będziesz potrzebować). Dokładnie wymieszaj. Wysyłamy do kuchenki mikrofalowej o mocy 800 W przez 7 minut. (podczas podgrzewania masa pomarańczowa będzie się bardzo pienić, więc pojemnik musi mieć wysokie boki)
Krok 6:
Po 7 minutach wyjmujemy miskę i mieszamy. Ponownie włóż dżem do kuchenki mikrofalowej na 5 minut przy tej samej mocy.
Krok 7:
Jeśli po 5 minutach dżem wydaje ci się zbyt płynny, możesz go ponownie wysłać do kuchenki mikrofalowej na kilka minut, ale nie zapomnij, gdy ostygnie, dżem trochę zgęstnieje. Pozwól dżemowi ostygnąć, od czasu do czasu mieszając, przenieś do słoika i przechowuj w lodówce.
Krok 8:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g