tortille z serem i ziołami na patelni

w domu! Proste, szybkie i niesamowicie smaczne! Bardzo łatwy przepis na pikantne tortille na każdą okazję. Miękkie ciasto z nadzieniem serowym nikogo nie pozostawi obojętnym. Gotuj z przyjemnością i dobrym nastrojem!
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 45 % 22 g
275 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać ciasto od razu od przygotowania sera: pocieramy oba kawałki i mieszamy je.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz bierzemy ciasto. Wlej kefir do głębokiej miski i dodaj szczyptę sody - powinien się lekko spienić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przesiej mąkę do osobnego pojemnika, dodaj do niej jajko i pieniący się kefir.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie radzę wylewać całej mąki na raz-ciasto na tortillę z serem jest trochę lepkie. Dlatego lepiej jest dodać część mąki podczas wyrabiania ciasta i rzeźbienia tortilli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto i nadzienie na równe części. Zwykle tureccy kucharze gotują Duże tortille, ale lubię gotować bardzo małe - tylko kilka kęsów, a małe tortille gotują się trochę szybciej. Rozwałkuj ciasto na cienkie arkusze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie serowe na środku, Złóż ciasto i przymocuj krawędzie ciasta. Kiedyś używałem wałka do ciasta,ale teraz złapałem się ręcznie rzeźbić ciasta. Jest to jeszcze łatwiejsze, ponieważ musisz podążać za krawędziami ciasta, które powinny być cieńsze niż środek. Teraz spłaszcz tortille z serem dłonią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformowane ciasta układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron. Im cieńsze są tortille,tym smaczniejsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe tortille, jeszcze gorące, należy posmarować masłem przed podaniem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

smak tortilli z serem pamiętam z dzieciństwa. W rzeczywistości kulinarny przepis na to nieslkdkie wypieki nasi rzemieślnicy z trudem zdobyli w Turcji, to tam podzielili się z nimi sekretem smażenia ciast z serem i ziołami na patelni. W Turcji dodaje się do nich szpinak i je na śniadanie lub przekąskę w pracy. A Tureckie dzieci uwielbiają to pyszne jedzenie. Zwykle robię tortille wieczorem, ale nie zawsze trwają do rana. A czasami robię tortille z serem dla gości - lekko dodaję ciasto i dodaję więcej świeżych ziół do nadzienia. Po prostu idealne jedzenie na przyjazne spotkania z piwem lub słabym winem lub możesz je spożywać po prostu z herbatą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy