skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą.
Krok 2:
Zaczynamy przygotowywać ciasto od razu od przygotowania sera: pocieramy oba kawałki i mieszamy je.
Krok 3:
Teraz bierzemy ciasto. Wlej kefir do głębokiej miski i dodaj szczyptę sody - powinien się lekko spienić.
Krok 4:
Następnie przesiej mąkę do osobnego pojemnika, dodaj do niej jajko i pieniący się kefir.
Krok 5:
Nie radzę wylewać całej mąki na raz-ciasto na tortillę z serem jest trochę lepkie. Dlatego lepiej jest dodać część mąki podczas wyrabiania ciasta i rzeźbienia tortilli.
Krok 6:
Podziel ciasto i nadzienie na równe części. Zwykle tureccy kucharze gotują Duże tortille, ale lubię gotować bardzo małe - tylko kilka kęsów, a małe tortille gotują się trochę szybciej. Rozwałkuj ciasto na cienkie arkusze.
Krok 7:
Rozłóż nadzienie serowe na środku, Złóż ciasto i przymocuj krawędzie ciasta. Kiedyś używałem wałka do ciasta,ale teraz złapałem się ręcznie rzeźbić ciasta. Jest to jeszcze łatwiejsze, ponieważ musisz podążać za krawędziami ciasta, które powinny być cieńsze niż środek. Teraz spłaszcz tortille z serem dłonią.
Krok 8:
Uformowane ciasta układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron. Im cieńsze są tortille,tym smaczniejsze.
Krok 9:
Gotowe tortille, jeszcze gorące, należy posmarować masłem przed podaniem.
Krok 10:
Smacznego!
smak tortilli z serem pamiętam z dzieciństwa. W rzeczywistości kulinarny przepis na to nieslkdkie wypieki nasi rzemieślnicy z trudem zdobyli w Turcji, to tam podzielili się z nimi sekretem smażenia ciast z serem i ziołami na patelni. W Turcji dodaje się do nich szpinak i je na śniadanie lub przekąskę w pracy. A Tureckie dzieci uwielbiają to pyszne jedzenie. Zwykle robię tortille wieczorem, ale nie zawsze trwają do rana. A czasami robię tortille z serem dla gości - lekko dodaję ciasto i dodaję więcej świeżych ziół do nadzienia. Po prostu idealne jedzenie na przyjazne spotkania z piwem lub słabym winem lub możesz je spożywać po prostu z herbatą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g