skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć mrożone pierogi na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Pierogi można wcześniej przykleić samodzielnie lub użyć gotowego półproduktu, teraz na półkach sklepowych znajduje się ogromna gama takich produktów.
Krok 2:
Wyjmij pierogi z zamrażarki i natychmiast je usmaż. Rozmrażanie pierogów nie jest konieczne, w przeciwnym razie przykleją się do patelni, ciasto pęknie, a sok mięsny wypłynie z nadzienia. Wlej olej roślinny do grubościennej patelni, dobrze go podgrzej. Umieść pierogi na patelni. Ważne jest, aby pierogi leżały w jednej warstwie, nie dotykały się "uszami" i nie sklejały się ze sobą.
Krok 3:
Pierogi pieczemy z jednej strony na dużym ogniu przez 5-7 minut, aby przykryły się rumianą i gęstą skórką, która pozwoli zachować sok mięsny wewnątrz pierogów, zapobiegnie spływaniu na patelnię. Następnie ostrożnie odwróć pierogi szpatułką, a także smaż je z drugiej strony na złoty kolor na dużym ogniu.
Krok 4:
Następnie zmniejsz ogień do średniego lub nawet nieco mniej niż średni, wlej pół szklanki wody na patelnię z pierogami, dodaj szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu (jeśli pierogi zostaną podane na stole z sosem, nie trzeba dodawać dużo przypraw). Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pierogi w wodzie, aż wilgoć się ugotuje, a wilgoć odparuje, około 10 minut.
Krok 5:
Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, wlej trochę więcej oleju roślinnego. Wrzuć pierogi i usmaż je jeszcze trochę, aby skórka na pierogach była chrupiąca.
Krok 6:
Pierogi wyjmij z patelni i włóż do naczynia do serwowania. Posyp je drobno posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj z sosem lub majonezem. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierogi - 255 kcal/100g