mrożone pierogi smażone na patelni

szalenie smaczne, budżetowe, szybka Kolacja! Mrożone pierogi smażone na patelni urozmaicają twoją zwykłą dietę. Nie jest już wiadomością, że taki półprodukt jak pierogi można nie tylko szybko ugotować, ale także usmażyć bez rozmrażania. Rezultatem jest ciekawe i smaczne danie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 57 % 25 g
248 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć mrożone pierogi na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Pierogi można wcześniej przykleić samodzielnie lub użyć gotowego półproduktu, teraz na półkach sklepowych znajduje się ogromna gama takich produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij pierogi z zamrażarki i natychmiast je usmaż. Rozmrażanie pierogów nie jest konieczne, w przeciwnym razie przykleją się do patelni, ciasto pęknie, a sok mięsny wypłynie z nadzienia. Wlej olej roślinny do grubościennej patelni, dobrze go podgrzej. Umieść pierogi na patelni. Ważne jest, aby pierogi leżały w jednej warstwie, nie dotykały się "uszami" i nie sklejały się ze sobą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pierogi pieczemy z jednej strony na dużym ogniu przez 5-7 minut, aby przykryły się rumianą i gęstą skórką, która pozwoli zachować sok mięsny wewnątrz pierogów, zapobiegnie spływaniu na patelnię. Następnie ostrożnie odwróć pierogi szpatułką, a także smaż je z drugiej strony na złoty kolor na dużym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zmniejsz ogień do średniego lub nawet nieco mniej niż średni, wlej pół szklanki wody na patelnię z pierogami, dodaj szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu (jeśli pierogi zostaną podane na stole z sosem, nie trzeba dodawać dużo przypraw). Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pierogi w wodzie, aż wilgoć się ugotuje, a wilgoć odparuje, około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, wlej trochę więcej oleju roślinnego. Wrzuć pierogi i usmaż je jeszcze trochę, aby skórka na pierogach była chrupiąca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pierogi wyjmij z patelni i włóż do naczynia do serwowania. Posyp je drobno posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj z sosem lub majonezem. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy