Sałatka z kukurydzą, kiełbasą i jajkiem

Kiedy goście są na wyciągnięcie ręki, szybko, niedrogo, w pośpiechu! Sałatka z kukurydzą, kiełbasą i jajkiem to jeden z moich ulubionych łatwych przepisów. Sałatka zawiera tylko zwykłe produkty, które można znaleźć w prawie każdej lodówce. Pomoże Ci, gdy musisz szybko ugotować coś smacznego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 39 % 15 g
węglowodany 34 % 13 g
202 kcal
IG: 0 / 38 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kukurydzą i kiełbasą? Przygotuj składniki. Zamiast gotowanej kiełbasy można użyć wędzonej, najlepiej niezbyt tłustej. Weź krakersy bez dodatków. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz gotowaną kiełbasę z folii i pokrój w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak gotować jajka na twardo? Włóż je do zimnej wody, gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz jajka. Pokrój je również na małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z kukurydzy w puszkach spuść płyn, wyrzucając je na sito. W salaterce włóż gotowaną kiełbasę, kukurydzę w puszkach, jajka i krakersy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw sałatkę majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Smacznego!

możesz użyć standardowej metody i pokroić wszystkie produkty do tej sałatki w małe kostki lub możesz zrobić ciekawszy projekt, w którym wszystkie składniki są krojone w cienkie paski. Ta opcja ma nawet swoją nazwę-sałatka "Słoma".

krakersy sałatkowe można zrobić samodzielnie. Mogą być wykonane z chleba żytniego lub białego. Okaże się bardzo smaczny, jeśli zetrzesz krakersy ząbków czosnku, a dopiero potem upieczesz je w piekarniku lub podgrzej, aż będą chrupiące na suchej patelni.

dla świeżości polecam dodać pokrojony w kostkę świeży ogórek (można go zastąpić świeżym soczystym słodko-kwaśnym jabłkiem), pomidor i/lub paprykę. Okaże się jeszcze bardziej satysfakcjonujący i smaczniejszy.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa"amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy