skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kukurydzą i kiełbasą? Przygotuj składniki. Zamiast gotowanej kiełbasy można użyć wędzonej, najlepiej niezbyt tłustej. Weź krakersy bez dodatków. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić.
Krok 2:
Obierz gotowaną kiełbasę z folii i pokrój w małe kostki.
Krok 3:
Jak gotować jajka na twardo? Włóż je do zimnej wody, gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz jajka. Pokrój je również na małe kostki.
Krok 4:
Z kukurydzy w puszkach spuść płyn, wyrzucając je na sito. W salaterce włóż gotowaną kiełbasę, kukurydzę w puszkach, jajka i krakersy.
Krok 5:
Dopraw sałatkę majonezem.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj. Smacznego!
możesz użyć standardowej metody i pokroić wszystkie produkty do tej sałatki w małe kostki lub możesz zrobić ciekawszy projekt, w którym wszystkie składniki są krojone w cienkie paski. Ta opcja ma nawet swoją nazwę-sałatka "Słoma".
krakersy sałatkowe można zrobić samodzielnie. Mogą być wykonane z chleba żytniego lub białego. Okaże się bardzo smaczny, jeśli zetrzesz krakersy ząbków czosnku, a dopiero potem upieczesz je w piekarniku lub podgrzej, aż będą chrupiące na suchej patelni.
dla świeżości polecam dodać pokrojony w kostkę świeży ogórek (można go zastąpić świeżym soczystym słodko-kwaśnym jabłkiem), pomidor i/lub paprykę. Okaże się jeszcze bardziej satysfakcjonujący i smaczniejszy.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa"amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa"doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g