skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułki w kuchence mikrofalowej? Przygotuj produkty do robienia bułek. Ta ilość produktów wystarczy na dwie małe bułki lub jedną dużą, którą można przeciąć na pół. Zamiast wody możesz wziąć mleko, ciasto będzie bardziej miękkie. Z wodą przepis okazuje się chudy.
Krok 2:
Weź miskę, przesiej do niej mąkę. Dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Krok 3:
Zacznij wyrabiać ciasto, dodając na początek trzy łyżki wody. Następnie, podczas ugniatania, w razie potrzeby dodawaj jedną łyżkę. Ciasto powinno stać się umiarkowanie gęste, a nie płynne. Zajęło mi to około 6 łyżek wody.
Krok 4:
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę i jeszcze trochę wymieszać. Następnie rozwałkuj wałkiem do ciasta na długą warstwę o szerokości około 10 cm, zorientuj się na wysokość kubka, w którym będziesz piec.
Krok 5:
Wymieszaj cukier z cynamonem. Posyp mieszanką warstwę ciasta.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na bułkę. Nasmaruj kubek wewnątrz olejem roślinnym. Wybierz naczynia przeznaczone do kuchenki mikrofalowej. Umieść bułkę w kubku.
Krok 7:
Włóż kubek do kuchenki mikrofalowej. Ustaw największą moc. Czas gotowania wynosi od 45 sekund lub dłużej. Zobacz stan testu. Mam maksymalną moc 750 watów, trzymałem Bułkę przez 3 minuty. Co minutę sprawdzałem. Moja bułka była bardzo gruba, myślę, że to był powód długiego gotowania. Można go było pokroić na dwie części i ugotować w małych kubkach.
Krok 8:
Podczas pieczenia bułki przygotuj lukier cukrowy. Aby to zrobić, dodaj trochę wody lub mleka do cukru pudru i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Gotowa bułka nieznacznie wzrośnie, ale pozostanie biała. Niech cię to nie przeraża - ciasto będzie absolutnie gotowe.
Krok 10:
Wytrząśnij bułkę z kubka na talerz - bez problemu się wyślizgnie.
Krok 11:
Specjalnie przecięłam bułkę na pół, żeby było widać, że ciasto się upiekło.
Krok 12:
Polej pokrojone lub całe bułki lukrem. Podawaj natychmiast, gdy jest ciepło. Zimna bułka staje się twarda.
bardzo wątpiłem, czy ciasto zostanie upieczone, ale okazało się absolutnie gotowe! Choć trochę trudne. Myślę, że lepiej było dodać mleko zamiast wody. A więc smak jest bardzo podobny do synabonów. Gotuje się w kilka minut!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g