Martini Gold

świetny napój na apetyt, zdecydowanie warto spróbować!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 75 % 6 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 min
wszyscy myślą, że Martini to nazwa wina, ponieważ sprzedają je w butelkach. Ale Martini to tak naprawdę koktajl i aperitif. To znaczy taki napój, który pije się przed jedzeniem, aby pobudzić apetyt. Pojedynczy aperitif to wermut, który jest częścią Martini. Istnieje możliwość, że historia Martini zaczyna się w kalifornijskim miasteczku Martinez, podobny napój o podobnej nazwie był popularny pod koniec 1850 roku wśród poszukiwaczy złota.
autorstwo Martini przypisuje się również barmanowi D. Thomasowi, który, jak mówią świadkowie, sam wynalazł ten napój w XIX wieku. Chociaż w wielu drogich barach Martini są nadal mieszane ręcznie.
dobrze wstrząśnij wszystkimi składnikami w shakerze, wlej do szklanek i wypij.Zwykle oliwkę wkłada się do szklanki z prawdziwym Martini. I piją go przez słomkę. To takie proste. Ale ostatnio Martini zaczęły być mieszane z innymi napojami i potrawami. Możesz sam pić martini, możesz zrobić na jego podstawie różne koktajle, możesz również rozcieńczyć Martini wodą lub sokiem. Nawiasem mówiąc, picie Martini rozcieńczonego wodą jest uważane za klasyczną metodę. Dobrze jest popijać napój nie przy posiłku, ale wcześniej, z lekkimi przekąskami. Możesz dodać do koktajlu, jeśli nie jest suchy, sok lub plasterek cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gin - 130   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Martini - 145   kcal/100g

Podobne przepisy