domowy majonez
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Jeśli jeszcze nie wiesz jak, podzielę się moim przepisem. bierzemy naczynia ceramiczne lub szklane. Drewnianą szpatułką pamiętaj, aby ręcznie ubić jajko, ale nie potrzebujemy tylko żółtek,białek, z cukrem, solą, musztardą i sokiem z cytryny. Dopiero potem powoli wlej trochę oleju. Ruchy powinny być w jedną stronę. Oczywiście możesz wziąć mikser i po prostu ubić w nim wszystkie składniki, ale wtedy majonez okaże się płynny, nie mogę nawet powiedzieć powodu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g