Francuski duszony kurczak z grzybami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
drobno posiekaj filet z kurczaka (najlepiej górną część kurczaka – weź do tego piersi z kurczaka). Następnie wlej olej roślinny na patelnię i smaż naszego kurczaka na lekko złoty kolor. Wlej śmietanę i zacznij dusić pod pokrywką przez około cztery minuty (na małym ogniu). Teraz wlej pokrojone pieczarki, wymieszaj, ponownie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez cztery minuty. Nadeszła kolej na oliwki-dusimy je pod pokrywką. Po dwóch minutach dodaj zielony groszek z puszki. Kolejne dwie minuty trzymamy w ogniu, mieszając, dodajemy sól do smaku, wlewamy czarny mielony pieprz. Pamiętaj, że nasz groszek nie powinien się gotować, więc zdejmij naczynie z ognia, gdy tylko groszek dobrze się rozgrzeje. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g