kurczak z pieczarkami po bułgarsku

Goście zostaną podbici! Niesamowicie smaczne, szybkie i oryginalne!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 17 % 4 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

umyte i pokrojone w paski filety z kurczaka smażone na złoty kolor na oliwie z oliwek. Następnie pokroiłem cebulę, bułgarską paprykę i posiekałem pieczarki w paski. Oczywiście wcześniej wszystko umyłem i oczyściłem z odpadów. Położyłem grzyby, cebulę i paprykę na patelni z filetem z kurczaka, wlałem śmietanę, sól i pieprz. Zgasiłem trochę i po kilku minutach wlałem kieliszek Madery. Kiedy jedzenie zaczęło się gotować, wyłączyłem ogień, położyłem go na talerzach i posypałem gotowego kurczaka z pieczarkami w sosie z kwaśnej śmietany i Madery po bułgarsku posiekaną natką pietruszki i koperkiem. To danie kuchni bułgarskiej nauczył mnie gotować jeden z przyjaciół kucharzy. Kulinarnych przepisów na kurczaka w Maderze nie jest tak mało, ale ten wyróżnia się wśród nich niezwykle delikatnym smakiem i tradycyjną kombinacją produktów. Wśród składników nie ma nic, co mogłoby zawstydzić miłośnika klasycznej kuchni, ale jednocześnie ma swoją niepowtarzalną harmonię smaku. Maderę można zastąpić Sherry, a pieczarki boczniakami. Najważniejsze jest to, że jest pół kilograma fileta z kurczaka i każdy może zadowolić krewnych i przyjaciół tym niesamowitym jedzeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wina mocne - 163   kcal/100g
  • Wino mocne (Madera) - 150   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy