skład / składniki
gotowanie krok po kroku
umyte i pokrojone w paski filety z kurczaka smażone na złoty kolor na oliwie z oliwek. Następnie pokroiłem cebulę, bułgarską paprykę i posiekałem pieczarki w paski. Oczywiście wcześniej wszystko umyłem i oczyściłem z odpadów. Położyłem grzyby, cebulę i paprykę na patelni z filetem z kurczaka, wlałem śmietanę, sól i pieprz. Zgasiłem trochę i po kilku minutach wlałem kieliszek Madery. Kiedy jedzenie zaczęło się gotować, wyłączyłem ogień, położyłem go na talerzach i posypałem gotowego kurczaka z pieczarkami w sosie z kwaśnej śmietany i Madery po bułgarsku posiekaną natką pietruszki i koperkiem. To danie kuchni bułgarskiej nauczył mnie gotować jeden z przyjaciół kucharzy. Kulinarnych przepisów na kurczaka w Maderze nie jest tak mało, ale ten wyróżnia się wśród nich niezwykle delikatnym smakiem i tradycyjną kombinacją produktów. Wśród składników nie ma nic, co mogłoby zawstydzić miłośnika klasycznej kuchni, ale jednocześnie ma swoją niepowtarzalną harmonię smaku. Maderę można zastąpić Sherry, a pieczarki boczniakami. Najważniejsze jest to, że jest pół kilograma fileta z kurczaka i każdy może zadowolić krewnych i przyjaciół tym niesamowitym jedzeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wina mocne - 163 kcal/100g
- Wino mocne (Madera) - 150 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g