sos Krakersowy

jeden z najpiękniejszych przepisów kuchni irlandzkiej!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 57 % 13 g
128 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
kuchnia Irlandzka ma wiele przepisów kulinarnych na różne sosy. SOS krakersowy można podawać z dowolnym daniem-mięsem, rybą, drobiem. Podkreśli smak każdego jedzenia. Możesz go ugotować bardzo szybko, co jest wygodne, jeśli się spieszysz lub jesteś zajęty innym daniem.
włóż cebulę z goździkami do rondla z liśćmi laurowymi i polej mlekiem. Podgrzej mleko, aby wchłonęło zapach, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Zdejmij patelnię z ognia i włóż do niej chleb. Pamiętaj, aby najpierw odciąć skórkę z chleba, w przeciwnym razie sos będzie gorzki. Zostaw go tam, aż wchłonie mleko. Następnie ponownie podpal patelnię i zagotuj. Następnie ostrożnie wyjmij goździki i liście laurowe i ponownie zagotuj. Upewnij się, że sos się nie zagotuje i dokładnie wymieszaj łyżką.
jeszcze ciepły sos należy dobrze ubić trzepaczką. Dodaj do niego masło, gałkę muszkatołową, Sole i pieprz. Dobrze wymieszaj powstały sos i wlej go do rozgrzanego naczynia do podania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy