SOS Krakersowy
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
kuchnia Irlandzka ma wiele przepisów kulinarnych na różne sosy. SOS krakersowy można podawać z dowolnym daniem-mięsem, rybą, drobiem. Podkreśli smak każdego jedzenia. Możesz go ugotować bardzo szybko, co jest wygodne, jeśli się spieszysz lub jesteś zajęty innym daniem.
włóż cebulę z goździkami do rondla z liśćmi laurowymi i polej mlekiem. Podgrzej mleko, aby wchłonęło zapach, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Zdejmij patelnię z ognia i włóż do niej chleb. Pamiętaj, aby najpierw odciąć skórkę z chleba, w przeciwnym razie sos będzie gorzki. Zostaw go tam, aż wchłonie mleko. Następnie ponownie podpal patelnię i zagotuj. Następnie ostrożnie wyjmij goździki i liście laurowe i ponownie zagotuj. Upewnij się, że sos się nie zagotuje i dokładnie wymieszaj łyżką.
jeszcze ciepły sos należy dobrze ubić trzepaczką. Dodaj do niego masło, gałkę muszkatołową, Sole i pieprz. Dobrze wymieszaj powstały sos i wlej go do rozgrzanego naczynia do podania.
włóż cebulę z goździkami do rondla z liśćmi laurowymi i polej mlekiem. Podgrzej mleko, aby wchłonęło zapach, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Zdejmij patelnię z ognia i włóż do niej chleb. Pamiętaj, aby najpierw odciąć skórkę z chleba, w przeciwnym razie sos będzie gorzki. Zostaw go tam, aż wchłonie mleko. Następnie ponownie podpal patelnię i zagotuj. Następnie ostrożnie wyjmij goździki i liście laurowe i ponownie zagotuj. Upewnij się, że sos się nie zagotuje i dokładnie wymieszaj łyżką.
jeszcze ciepły sos należy dobrze ubić trzepaczką. Dodaj do niego masło, gałkę muszkatołową, Sole i pieprz. Dobrze wymieszaj powstały sos i wlej go do rozgrzanego naczynia do podania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g